Andalusie může nabídnout nezapomenutelné jarní prázdniny

Andalusie může nabídnout nezapomenutelné jarní prázdniny Zdroj: Campiri

Andalusie může nabídnout nezapomenutelné jarní prázdniny
Andalusie může nabídnout nezapomenutelné jarní prázdniny
Andalusie může nabídnout nezapomenutelné jarní prázdniny
Andalusie může nabídnout nezapomenutelné jarní prázdniny
4
Fotogalerie

Připravte dětem nezapomenutelné jarní prázdniny. Ve španělské Andalusii!

Zatímco v Česku převažuje nevlídné počasí, na jihu Španělska jsou teď ideální podmínky pro rodinný road trip. Andalusie – kraj, kde slunce svítí 300 dnů v roce, nenabízí jen nekonečné písečné pláže, smaragdové moře nebo vrcholky pohoří Sierra Nevada. Najdete zde také spoustu atrakcí, které ocení zejména ti nejmenší z nás!

Máte týden jarních prázdnin a nevíte, co podniknout s dětmi? Ačkoliv některé rodiny nedají dopustit na zasněžené sjezdovky, ať už přímo u nás, nebo v sousedních Alpách, alternativou je také cesta za teplem.

I když populárními destinacemi bývají v zimních měsících země jako Egypt, Omán nebo Dubaj, pro děti mohou být často nezáživné. Zkuste to tentokrát jinak. Ve španělské Andalusii. Není to tak dávno, co tam česká platforma na sdílení obytných vozů Campiri otevřela svou novou pobočku na letišti v Malaze. Z Prahy jste tam letecky za tři hodiny. S mezipřistáním v Miláně navíc seženete letenku okolo tří tisíc.

Campiri chce tímto krokem českým cestovatelům ukázat, že podmanivá oblast jižního Španělska není jen rájem luxusních resortů a letovisek, ale zejména místem jako dělaným pro nezávislé cestování obytnými vozy. Těch tady v plné výbavě mají několik desítek.

„Všechna obytná auta a dodávky v Malaze jsou od nás kompletně vybavené vším, co je potřeba pro pohodlné cestování –⁠ vybavená kuchyně, venkovní nábytek, ručníky, ložní prádlo včetně povlečených peřin. Pokud má zákazník zájem, umíme mu za příplatek také předem nakoupit, a on tak po příletu a převzetí auta může rovnou vyrazit na cestu. Obzvláště s dětmi a při večerních příletech se tato služba může hodit,“ dodává Honza Rychtařík, ambasador Campiri ve Španělsku, který nám pro nezapomenutelnou dovolenou s dětmi doporučil těchto osm míst:

Kabinová lanovka Benalmádena

Pokud máte doma milovníky hor, vemte je na půldenní výlet do Banalmádeny, městečka, které leží přibližně 12 km od Malagy. Odtud pravidelně jezdí kabinová lanovka Teleférico de Benalmádena, která návštěvníky po překonání 769metrového převýšení vyveze do kouzelného pohoří Sierra de Mijas, kde najdete dechberoucí výhledy na pobřeží a za jasných dnů dohlédnete dokonce i na africký kontinent.

Po zimě se veřejnosti opět otevře 17. února. Vstupenky si můžete zakoupit také on-line. Zpáteční lístek vás vyjde od 16,90 eur. Další informace najdete na webových stránkách.

Nejvyhlášenější ZOO, Biopark Fuengirola

Necelých třicet kilometrů jihozápadně od Malagy na pobřeží Středozemního moře můžete navštívit město Fuengirola, které patří mezi nejznámější střediska na pobřeží Costa del Sol. My zde pro vás máme ale tip na nejvyhlášenější zoologickou zahradu v Andalusii, která se nachází v srdci této metropole. Stejnojmenný biopark je ukázkou úcty k přírodě. Žije v něm přes 130 druhů živočichů. ZOO je také domovem kriticky ohroženého tygra sumaterského, zapsaného na Červeném seznamu ohrožených druhů.

Otevřeno mají každý den od 10 hodin. Vstupenka pro dospělého vyjde na 23 eur, pro dítě do 9 let pak stojí 17 eur. Další podrobnosti získáte zde.

Výlet na Gibraltar

Gibraltar

Nejen pro děti bude nezapomenutelným zážitkem celodenní výlet na Gibraltar. Za dvě hodiny cesty autem z Malagy se totiž ocitnete v královské britské kolonii, která nabízí nespočet možností. Obrovským lákadlem je pak určitě největší evropské seskupení volně žijících opic, najdete zde ale také jeskyně svatého Michaela, kde si užijete jedinečnou atmosféru spojenou s audiovizuálním videomappingem. A aby toho nebylo málo, stihnete také procházku na visutý most,  turistickou atrakci s nejmodernější skleněnou plošinou jako chodníkem nazvanou SkyWalk, lanovku nebo muzem historických děl.

Další informace jsou dostupné na webu https://www.visitgibraltar.gi/.

Surfařská škola – El Palmar de Vejer

Malaga

Pro milovníky sportu a adrenalinové nadšence je Malaga a její okolí surfařským rájem. Ať už na surfu budete stát na vlnách poprvé, nebo nějaké zkušenosti již máte, doporučujeme navštívit školu El Palmar de Vejer, kde máte na jaře ideální příležitost si tento sport vyzkoušet. Vedle klasického několikadenního kurzu surfování tady můžete zkusit i jednodenní kurz, jehož cena začíná od 28 eur.

Více informací najdete na jejich webu.

Mořské aquarium v Seville

Hlavní město Andalusie i kulturní a historické centrum španělského jihu, Sevilla, je rozhodně tou nejkrásnější metropolí jižní Evropy. Za návštěvu vedle starobylého historického centra stojí také mořské akvárium Acuariuo Sevilla, které udělá radost především všem dětem. Ty si tady užijí pohled na nádherný podmořský svět, kde vám nad hlavami proplouvají žraloci, rejnoci, želvy, mořští koníci nebo murény.

Vstup pro dospělého vyjde na 18 euro, pro dítě pak 13 euro. Více informací najdete zde.

Vía Verde – síť andaluských cyklostezek

Ten, kdo nedá dopustit na cyklovýlety, bude v Andalusii určitě spokojený. V rámci Vía Verde naleznete 3 300 kilometrů zrekonstruovaných železničních tratí, které jsou uzpůsobeny pro bezproblémovou jízdu na kole. To, co bylo v minulosti doménou vagonů a lokomotiv, je dnes tedy centrem všech cyklistů, pěších turistů a výletníků. Jsou snadno dostupné a nenáročné, takže ideální pro rodiny s dětmi. K dispozici máte v okolí i několik půjčoven kol, které vám veškeré potřebné vybavení zajistí přímo na místě.

Treking je v Andalusii vyhlášený

Španělské hory a pohoří jsou proslulé trekingem. Člověk tady má opravdu širokou škálu možností a jaro je vzhledem k příjemnému počasí tím nejideálnějším ročním obdobím pro jejich návštěvu. Obzvlášť populární je stezka Caminito del Rey, která obepíná vysoké skalní stěny, vine se úzkými roklemi nad řekami i potoky, vede skrz voňavé borovicové lesy, přes mosty i soutěsky. Měří necelých 9 kilometrů a vybírat můžete z kratší i delší cesty.

Počet vstupenek je omezený, dají se koupit pouze on-line v dostatečném předstihu od 10 eur za osobu. Vhodná je trasa pro děti od osmi let. Další možností je pak Los Cahhoros, procházka po přírodní stezce s lávkami, mostíky a broděním se korytem zdejší řeky.

Granada, původní sídlo Maurů

Granada

Poslední zastávkou může být nádherné historické město Granada, které je od Malagy vzdálené dvě hodiny jízdy autem. Metropole s necelým čtvrt milionem obyvatel je opravdu kouzelným rájem, postaveným na mixu mnoha kultur. Proto zde najdete také několik století staré památky Maurů, jimž dominuje světoznámá pevnost Alhambra.