Stále více Čechů tráví zimní dovolenou v karavanu. Možností, jak strávit dovolenou v zimě přibývá.

Stále více Čechů tráví zimní dovolenou v karavanu. Možností, jak strávit dovolenou v zimě přibývá. Zdroj: Campiri

S obytným vozem na hory? Těchto pět míst nesmíte minout!

První napadaný sníh a začátek zimní sezony přilákal do horských areálů, chat a hotelů mnoho Čechů. Popularitě se ale v posledních letech těší i zimní karavaning. Na některých místech se proto snaží majitelům obytných aut a přívěsů maximálně vyhovět. Nabízí místa v kempech, na parkovištích, a dokonce i rovnou pod sjezdovkami!

Touha po svobodném cestování už několik let roste, její největší boom pak nastal především v době pandemie, kdy byla většina horských zařízení kvůli pandemickým opatřením uzavřena. I když v letošní sezoně lyžařská střediska zatím žádná podobná omezení neplánují, vášeň po dobrodružství na čtyřech kolech v Češích nevyhasla. Naopak. Rostoucímu trendu se začali přizpůsobovat také majitelé skiareálů i kempů.

„Zájem Čechů strávit zimní dovolenou na čtyřech kolech karavanu je stále větší. Tento trend umocňují i rostoucí ceny energií, které se propisují do výrazného zdražování v horských střediscích. S vyššími výdaji musí lidé počítat nejen při výběru ubytování, ale také při platbě skipasu, v restauracích a bufetech. Na rozdíl od toho jsou však ceny pronájmů obytných aut v zimě nejnižší z celého roku,“ komentuje situaci na horách Lukáš Janoušek, CEO a zakladatel online platformy Campiri na sdílení karavanů a obytných vozů.

A kam se s obytkou vydat? Skvělé podmínky nabízí těchto pět míst!

1. Krkonoše – Medvědín

V Krkonoších, nejvyšším pohoří v Česku, se v nadmořské výšce 750 metrů nachází Base Camp Medvědín ve Špindlerově Mlýně, který se může pochlubit úchvatným umístěním na úpatí hory a sjezdovkou Medvědín, přímo u hučící řeky Labe. Nabízí zde možnost ubytování jak v pohodlných chatkách, glamping, tak i klasické kempování se stanem či karavanem. Najdete zde vše potřebné – od elektrické přípojky, místa pro likvidaci chemického odpadu až po přístup k pitné vodě. Ráno se tedy stačí nasnídat, obout lyžáky a vyrazit pár metrů k vleku. A když vás už lyže nebo snowboard omrzí, ohřát se zde můžete v sauně.

2. Šumava – Camping Železná ruda

Jediný kemp, který i v zimě zůstává na Šumavě v provozu, je Camping Železná ruda.  Najdete jej přímo pod skiareálem Belveder. Čekají zde na vás ale i další lyžařská střediska, dohromady tedy celkem 25 kilometrů sjezdových tratí a přes 100 kilometrů upravených běžkařských stop. Zdejší autokemp nabízí moderní zázemí a všechno potřebné vybavení i pro karavany. Samozřejmostí je přípojka na elektřinu, pitná voda nebo připojení k wi-fi. Velkou výhodou je také prostorná lyžárna.

3. Orlické hory – Stellplatz Neratov

Pokud dáváte přednost většímu soukromí a klidu, doporučujeme navštívit stellplatz Neratov, kam se vejde celkem pět obytných vozů. Leží hned vedle nově zrekonstruovaného pivovaru Neratov, který rozhodně stojí za návštěvu. Stellplatzy nabízí elektrickou přípojku a nad kostelem je k dispozici také toaleta a sprcha. Co se týká možnosti lyžování, i těch je tady spoustu. Nedaleko se nachází Deštné v Orlických horách, skicentrum Zdobnice nebo Říčky. Navštívit ale můžete i menší areály, jako je Černá Voda, Jadrná nebo Nella.

4. Beskydy – kemp Rožnov

Celoroční provoz pro karavany a obytná auta nabízí v kempu Rožnov, který v roce 2022 vyhrál ocenění Kemp roku. K dispozici zde mají i přes zimní měsíce elektrické přípojky, možnost načerpání vody a také vytápěné sociální zařízení se sprchami, které je navíc nově zrekonstruované. Místo je skvělým výchozím bodem pro návštěvu skiareálu Pustevny. Na své si v rámci šesti sjezdovek přijdou jak začátečníci, tak i zdatní lyžaři, kteří dávají přednost neupraveným tratím. V okolí jsou ještě další skiareály, jako je Bílá, U Sachovy studánky nebo Razula.

5. Dolní Morava – autokemp v Zátiší

Za zimními radovánkami se můžete vydat i na Dolní Moravu, která leží na pomezí Orlických hor a Jeseníků. Díky zdejší propojenosti sjezdovek si užijete jedny z nejdelších sjezdů v republice. Areál nabízí nejmodernější umělé zasněžování a osvětlenou sjezdovku pro noční lyžování. Kromě lyžování je kousek odtud i Stezka v oblacích nebo večerní sáňkařská dráha. Hlavu v karavanu zde můžete složit u penzionu V Zátiší.