Do rumového srdce Jamajky

Do rumového srdce Jamajky Zdroj: Shutterstock

Na hudební vlně. Reggae zní na Jamajce úplně všude
Jamajka nabízí nekonečné pláže i krásy podmořského života
Vyšlápněte si na Modré hory
Jamajka je ostrov jako žádný jiný.
4
Fotogalerie

V rytmu reggae, skvělého rumu a přírodních krás. Na Jamajce začíná hlavní turistická sezona

Pokud se vydáte na jednu z perel Karibiku, malebnou Jamajku, připravte své oči a uši nejen na krásy přírody, moře a hor, ale také na všudypřítomnou hudbu. A vaše chuťové pohárky zase na skvělý rum. Pokud tedy nejste abstinenti…

Jméno Xaymaca dali ostrovu jméno jihoameričtí Indiáni kmene Arawaků, kteří ho obývali až do dob velkých zámořských objevů. Období španělské koloniální nadvlády skončilo v roce 1655 příchodem Angličanů – ti se zde usadili zhruba na další tři století. Svou nezávislost Jamajka získala teprve v roce 1962. Různé kulturní vlivy z historie ostrova jsou zde cítit a vidět na každém kroku. Vzhledem k poloze se na Jamajku lze vydat prakticky kdykoli, nejvhodnějším obdobím je ale prosinec až duben, kdy jsou zde minimální srážky.

Příroda se na Jamajce vyřádila

To, co vám z cesty na tento třetí největší karibský ostrov utkví zřejmě navždy v paměti, jsou zdejší vodopády.  Je jich zde opravdu nespočet, každý z nich je přitom výjimečný a má své neopakovatelné kouzlo. Za všechny jmenujme aspoň kaskády na řece Dunn, které patří k národním symbolům ostrova. Spíše než mohutností si návštěvníka získají svým půvabem a rozmanitostí: voda zde padá z výšky 55 metrů a tak si vodopády vysloužily přezdívku Niagara Karibiku. Poněkud skrytým, ale o to úchvatnějším přírodním skvostem ostrova jsou vodopády Reach Falls. Nacházejí se sice mimo hlavní turistické trasy, ale určitě stojí za návštěvu. Představte si scenérii, kdy voda stéká po skalní stěně do smaragdového říčního bazénu obklopeného panenským deštným pralesem. Dalším klenotem vodního bohatství Jamajky je sedmistupňový vodopád s názvem YS Falls. Ten kaskádovitě přechází do přírodních jezírek, které krom fascinující podívané nabízejí i skvělé místo pro odpočinek a relaxaci.  

Jamajka se chlubí také dlouhými bílými plážemi, které lemují křišťálově čisté moře. Můžete si zde prý užít jeden z nejromantičtějších západů slunce v celém Karibiku. Za návštěvu rozhodně stojí pobřežní letovisko Negril v nejzápadnějším cípu ostrova. Potápění v průzračném tyrkysovém moři ocení jak začínající, tak i zkušení jedinci. Nedaleko břehů nejproslulejší pláže Seven Miles Beach najdete řadu korálových útesů i podmořských jeskyní a kromě mnoha druhů ryb uvidíte určitě i hojně se vyskytující mořské želvy. Za návštěvu určitě stojí také  malý korálový ostrůvek Booby Cay s vzácnými druhy vodního ptactva.

Nedaleko hlavního města Kingston na východním cípu Jamajky najdete 50 kilometrů dlouhé pohoří Blue Mountains, tedy Modré hory. Název místo získalo podle mlhavě modrého oparu, který se neustále převaluje nad jeho vrcholky. Tato biologicky nejrozmanitější oblast v celé zemi ukrývá řadu endemitních druhů flory a fauny. Je protkaná mnoha stezkami a proto je lákadlem pro milovníky vysokohorské turistiky i cyklistiky. Nejvyšší horou je Blue Mountain Peak, který se zvedá do výše 2 256 metrů a pokud ho zdoláte, tak při troše štěstí uvidíte nejen celou Jamajku, ale i pobřeží Kuby. Výšlap na tento vrchol se doporučuje časně ráno, kdy cestu lemují miliony světlušek, které na kulisách panenské přírody a v kombinaci s prvními slunečními paprsky vytvářejí úchvatný zážitek.

Pohodový život s hudbou a rumem

I když jedním ze symbolů Jamajky v hudebním světě je reggae a Bob Marley, Jamajka nabízí mnoho dalších žánrů a místní nahrávací studia neustále praskají ve švech. Dá se říct, že hrají všichni, všechno a pořád – asi jako co Čech, to muzikant… Ne nadarmo drží Jamajka světové prvenství v počtu vznikajících hudebních nahrávek na jednoho obyvatele.

A co by to bylo za karibský ostrov, kdyby se tu nevyráběl rum. Pokud navštívíte místní údolí Nassau s bohatou a úrodnou krajinou, naskytne se vám pohled na ve větru se vlnící stébla cukrové třtiny. A tady, v srdci Jamajky, vás čeká i nezapomenutelný zážitek – návštěvnické centrum destilerie Appleton Estate nesoucí název Joy Spence Appleton Estate Rum Experience. Joy Spenceová, po které je toto nejstarší návštěvnické centrum na Jamajce pojmenováno, se stala první ženou na světě, která získala titul Master Blender, tedy něco jako Mistr míchač… Během prohlídky vás tu seznámí se všemi částmi procesu vzniku místního rumu a poodhalíte tak tajemství staletého řemeslného postupu. Asi vás ohromí majestátní měděné destilační kotle i obrovské množství rumů uložených v dubových sudech. Můžete zde ochutnat i osvěžující čerstvě vylisovanou šťávu z cukrové třtiny z místních plantáží. Na závěr samozřejmě nechybí degustace místních prémiových rumů. A pokud se zrovna na Jamajku nechystáte, nezoufejte. Jamajské rumy se dováží už i do České republiky. Jejich širokou nabídku právě z destilérky Appleton Estate najdete například na www.warehouse1.cz  nebo v karlínské prodejně Warehouse#1.