Wádí aš-Šáb je místo nejenom krásné, ale dnes i velmi populární

Wádí aš-Šáb je místo nejenom krásné, ale dnes i velmi populární Zdroj: Archív Blue Style

Na návštěvníky čekají také dlouhé hotelové pláže
Pevnost Nachal na severu Ománu. V zemi je až tisíc pevností.
Lahodné pokrmy ománského jídla se v tradiční restauraci podávají na koberci
Mešita ve městě Súr na severovýchodě Ománu
4
Fotogalerie

Omán: Země, kde si užijete nádhernou krajinu i klid u moře

Omán je cestovatelským zjevením – patří mezi nejstabilnější, nejbezpečnější, nejtradičnější i nejpřívětivější arabské země. Najdete zde pyšné pevnosti, staré horské vesnice, nedotčenou krajinu, fantastické písečné duny, vysoké hory a dnes i mnoho dobrých hotelů pro turisty.

Byla to velká sláva, když se s požehnáním sultána Kábúse bin Saída 15. ledna 2019 otevírala další část krásné Královské opery v ománském hlavním městě Maskatu. Kromě jiných zde tehdy na koncertu zahrál Český národní symfonický orchestr. Budova Královské opery totiž není jen tak ledajaká stavba. Nechybí při žádné prohlídce, kterou zde absolvují turisté, protože se jedná o jednu z nejvýznamnějších staveb, jež v arabském světě slouží kultuře. A počet těch turistů za posledních dvacet let v Ománu dramaticky roste, i když covid na čas příliv zastavil. Teď to ale bude jednodušší i při cestách z Česka. „Od 21. října budeme létat dvakrát týdně z Prahy se společností Salam Air do metropole Maskatu nebo druhého nejvýznamnějšího města Salálá. Omán je ideální destinací pro kombinaci pobytové a poznávací turistiky především pro ty, kteří hledají odlišnou tvář arabského světa a chtějí spojit odpočinek s objevováním přírody, historie a místní kultury,“ říká Lenka Pátek, obchodní ředitelka cestovní kanceláře Blue Style.

A skutečně, Omán je starobylá země, která na rozdíl od sousedních Spojených arabských emirátů (kam jezdí Češi do Dubaje či Rás al-Chajma) si dokázala udržet své tradice. Návštěva Ománu proto může být až epická – na jedné straně luxusní hotely na pobřeží se servisem all inclusive, na druhé ještě pořád existující trhy s dobytkem, řemeslné obchody, písečné duny vysoké i přes 100 metrů a pitoreskní historické vesnice v horách.

Už z výše jmenovaného je jasné, že pokud existuje nějaká země, kde to ke kombinaci relaxu u moře s výlety vyloženě svádí, tak je to Omán. Zkusili jsme pro vás vybrat 10 zajímavých míst a tipů.

TIPY NA CESTU

  1. Maskat: Hlavní město Ománu je moderní sídlo, ale je zde i spousta památek, paláců, trhů či mešit. Určitě nevynechejte velkolepou mešitu sultána Kábúse, která pojme až 20 000 věřících, je to jedna z nejkrásnějších sakrálních staveb na světě.
  2. Kde odpočívat: Do Ománu se jezdí za sluníčkem a teplým mořem. Protože občas chcete někam jet či si něco koupit, tak si vyberte některý z hotelů v okolí měst Maskat (na severu) nebo Salálá či Mir­bat (sídla na jihu). Je to důležité i kvůli výletům.
  3. Kde bydlet: Nabídka je v Ománu nepřeberná, zkuste například hotel Wyndham Garden Salalah Mirbat na jihu. Je to dobré místo pro páry i pro rodiny s dětmi. Nedaleko metropole Maskatu lze pak doporučit hotel Shangri-la Al Waha & Al Bandar, což je oáza luxusu s nádhernou pláží.
  4. Město Nazwá. Je to jedno z nejstarších měst země, bylo metropolí státu už v 6. století a leží ve vnitrozemí. Přímo ve městě je hezká pevnost a mnoho starých důležitých mešit. Islám dorazil do Ománu v roce 630, tedy za života proroka Mohameda. Otisk staré doby uvidíte právě zde.
  5. Wádí aš-Šáb: Místo nejenom krásné, ale dnes i velmi populární. Úzký kaňon s jezírky a křišťálově čistou vodou i jeskyní, v níž je vodopád. V pouštní zemi rarita.
  6. Pevnost Bahla: Největší pevnost v Ománu, postavená ve 13. a 14. století, dnešní podoba je ze století devatenáctého. Památka na seznamu UNESCO.
  7. Horské vesnice: Ománské hory jsou mohutné a vysoké. Zejména pohoří al-Hadžar. A nachází se v nich i mnoho horských vesnic. V každém případě zde najdete krásné výhledy do krajiny. Doporučujeme vesnici Misfat al-Abrijín.
  8. Obrovské duny: Jedním z přírodních jevů Ománu jsou písečné duny. Ta nejvyšší na celém světě je Ramlet Jadilah na jihu země, má měřit 445 metrů. Vyvezou vás sem i autem a pak sjezd dolů. Bývá to obrovský zážitek a je to skvělé na fotografování.
  9. Co si koupit: Originální věcí je chandžar, tradiční ománská dýka, která má zahnutou čepel a ostří na obou stranách. Malým typickým dárkem jsou výrobky (třeba košíčky) z palmového listí. Pokud máte rádi věci voňavé, tak doporučuji místní kávu, datle nebo ­koření.
  10. Pozor na alkohol: V hotelích, kde budete bydlet, je pro cizince konzumace povolena. Alkohol je ale tabu na veřejnosti a pro opilého člověka nemají Ománci žádné pochopení.

Na co pamatovat

Přestože Ománci jsou vstřícní a tolerantní lidé, je dobré dodržovat některé místní zvyky. Takže všude hezky zdravíme, mezi muži je běžné podávání rukou. Ale nedotýkejte se a ani nenabízejte ruku osobám opačného pohlaví, pokud vám ji nenabídnou jako první.

Tato arabská země je skvělá na fotografování, ale nikdy nefoťte vládní a vojenské budovy, to je zakázáno. Pokud chcete fotit místní lidi, zejména ženy, požádejte vždy o souhlas.

Na veřejnosti je správné mít u žen zahalena prsa, ramena i kolena, nenoste průhledné oblečení, šátek ale dámy z ciziny nosit nemusí. V mešitách je to naopak vhodné.

V hotelu budete jíst jako doma, ale u tradičního místního způsobu stolování se jí rukou. Používejte k tomu pouze pravou ruku. Také gestikulujte jen pravou.

Výsadní místo v ománské kultuře zaujímá káva. Pokud budete někde hostem, určitě vám ji nabídnou. Nikdy neodmítejte. To by bylo urážlivé.

Přestože je Praha ­vzdálena vzdušnou čarou od Maskatu 4800 kilometrů, prakticky každý Čech něco z Ománu zná. Jen o tom někdy neví. Přes osmdesát procent světového exportu kadidla, které se používá i v našich kostelích, je právě z této arabské země. Ta velmi charakteristická a výrazná vůně je z Ománu. Země pozoruhodně zvláštní, a tím přitažlivé.