Thajsko opět láká turisty

Thajsko opět láká turisty Zdroj: Tourism Authority of Thailand

Thajsko opět láká turisty
Thajsko opět láká turisty
Thajsko opět láká turisty
Thajsko opět láká turisty
Thajsko opět láká turisty
7
Fotogalerie

Populární Thajsko úspěšně zvládá koronavirus a opět se opatrně otevírá turistům

Thajsko patří léta mezi nejoblíbenější turistické destinace a loni do tohoto království v jihovýchodní Asii zavítalo i kolem 55 tisíc Čechů. Letos cestování omezila koronavirová pondemie, při jejímž zvládání patří Thajsko k nejúspěšnějším státům na světě. Zatím tam bylo zaznamenáno pouze 6300 nakažených a 60 mrtvých, což jsou v zemi, která má 67 milionů obyvatel, malá čísla. Mohou za to velké restrikce, které vláda uplatnila ve všech oblastech. V posledních týdnech se ale tento populární cíl opět začal otevírat zahraničním turistům. Za jakých podmínek tam můžete jet?

„Předpokládáme, že situace se bude zlepšovat, protože po celém světě se začalo s očkováním proti koronaviru. V závislosti na tom se bude postupně obnovovat i cestovní ruch v naší zemi, za přesně stanovených podmínek můžete jet do Thajska už i teď,“ řekla pro Reflex.cz Wajanan Silpawornwiwat, ředitelka Thajského úřadu pro cestovní ruch (Tourism Authority of Thailand) pro Českou republiku, ale i další státy střední Evropy a Balkánu.

U toho je zajímavé připomenout, že Thajsko bylo vůbec první zemí světa, kde se mimo Čínu objevila nemoc Covid-19. Stalo se tak už 13. ledna letošního roku. Království na rozdíl od jiných států zvládá pandemii velmi dobře, a to zejména díky tvrdým restrikcím, i proto, že pravidla jsou nejenom vymáhána, ale i dodržována. Za jasných pravidel byla nedávno nastavena i možnost, jak do Thajska opět cestovat.

Pokud by si chtěl někdo například zařídit v Thajsku dnes tolik populární home office u pláže, v teple a s vynikajícím thajským jídlem, tak už to může zkusit. „V nastávajících měsících to bude vhodné především pro lidi, kteří chtějí odjet na několik týdnů. Ceny jsou teď velmi příznivé a pokud někdo potřebuje pracovat online, není to žádný problém, všude se s tím počítá,“ dodává i Ali Marzouki, marketingový ředitel zastoupení Thajského úřadu pro cestovní ruch v Praze.

Za jakých podmínek se dá tedy do Thajska v současnosti jet?

Co k cestě potřebujte

Protože informace a podmínky se budou postupně měnit a upracovat, je dobré v případě cesty do Thajska sledovat webovou stránku českého Ministerstva zahraničních věcí a Thajského úřadu pro cestovní ruch v Praze. Při sestavování časového plánu je také dobré počítat s tím, že vyřízení všech potřebných dokumentů vám v současnosti zabere zhruba tři týdny.

Zatím lze do populárního království letět s vybranými leteckými společnostmi, mezi které patří Thai Airways, Qatar Airways, Emirates, Air France, KLM, Austrian, Lufthansa, Swiss, Etihad, EVA Air, Singapore Airlines či Cathay Pacific.

A co pro cestu do Thajska dnes potřebujete? Cestovní pas, který má ještě platnost více než dalších šest měsíců. Dále vízum, na které navazuje takzvaný vstupní certifikát (CoE – Certificate of Entry). K tomu najdete informace na stránce thajské ambasády v Praze www.thaiembassy.cz

Protože Thajci chtějí chránit před nakažlivou nemocí, která prostoupila celý svět, své občany ale i zahraniční turisty, je potřebné si vyřídit i další formality, které bezprostředně souvisí se zdravím lidí. Musíte mít zdravotní potvrzení „Fit to Fly Health Certificate“. Zní to poměrně složitě, ale je to v podstatě prohlášení, že nemáte teplotu a nejste infekční. Pak potřebujete negativní PCR test na Covid-19 ne starší než 72 hodin před odletem. Zásadní je pak cestovní zdravotní pojištění s minimální sumou krytí 100 tisíc dolarů (v přepočtu 2,2 milionu korun). Pojištění je důležité z toho důvodu, že pokud by někdo onemocněl koronavirem na cestě, je nutné, aby měl zajištěnou dobrou péči v místní nemocnici.

Před cestou je ještě potřebné mít potvrzení o rezervaci ubytování. Tu lze udělat pouze ve vybraných hotelech, které jsou označeny jako ASQ (alternativní státní karanténa). Pro turisty jsou otevřeny především v metropoli Bangkoku, na ostrově Phuket či ve známém letovisku Pattaya. Právě zde nastává nejdůležitější část vaší možné současné cesty do Thajska.

Vybírejte pečlivě, protože v ASQ hotelu musíte zůstat po příletu 14 dní v karanténě. Záleží proto na tom, zda má pokoj například balkón, vlastní bazének a podobně. Samozřejmostí je zde všude wi-fi připojení, v ceně je snídaně, oběd a večeře, které vám doručí přímo na pokoj a také konzultace se zdravotním personálem. Absolvujete zde i další minimálně dva testy a většinou po 3 dnech od příletu se už můžete pohybovat po určitou dobu v hotelovém areálu, mimo areál se v době karantény nesmí. Právě proto se hovoří o tom, že by to mohlo být zajímavé místo pro lidi, kteří chtějí úplně vypnout, nebo naopak chtějí být v Thajsku na home office (jen upozornění, časový posun je tam 6 hodin dopředu). Dobré je kvůli nutné karanténě vzít si sebou notebook, knížky či flashky s nahranými oblíbenými filmy a seriály.

Thajsko v roce 2019 navštívilo kolem 40 milionů turistů, v tom je ukryto i 55 tisíc cest návštěvníků z Česka. Pokud tam pojedete v příštích měsících, což už možné je, můžete si být jisti, že potkáme kvůli koronavirovým omezením jen málo turistů a budete mít při cestování absolutní klid. Teplo, výborné jídlo, zajímavé památky a prázdné pláže jsou zaručeny. Má to ale jednu zásadní podmínku – prvních 14 dní po příjezdu musíte vydržet v hotelu v karanténě. Pak už bude Thajsko jen vaše. Tentokráte téměř doslova.