Hrad Kokořín

Hrad Kokořín Zdroj: archiv

Kokořínsko
Hrad Kokořín
Lobeč
Nosálov
Kokořínsko
5
Fotogalerie

Akční dovolená nebo prodloužený víkend s rodinou, to vše si můžete dopřát na Kokořínsku

„Že jsme radši nešli na Kokořín“ -  proslavená hláška z divadelní hry Dobytí severního pólu autorů Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka dnes získává na aktuálnosti. Padesát kilometrů od Prahy můžete navštívit hrad Kokořín, ale nejen to. Zajímavých míst zde najdete mnohem více.

Pokud dáváte přednost pěší turistice, vybírat můžete z devatenácti značených turistických tras. Jestli jste vyznavačem cykloturistiky, pak kromě vyznačených cyklotras a cyklostezek, můžete využít  i vedlejší silničky mimo hlavní a frekventované dopravní tahy. Na své si přijdou příznivci rybaření či jezdeckého sportu. 

A pokud budeme pobytem v přírodě nasyceni, relaxovat můžete ve dvou wellness hotelích. První z nich se nachází na Liběchovsku, přímo v Liběchově. Rezidence Liběchov je citlivě zrekonstruovaná vila ve stylu art deco a vybírat můžete z nabídky balíčků, anebo se jen tak osvěžit či ochutnat vyhlášenou kuchyni. Druhým wellness zažízením je hotel Zámek Liblice. Barokní stavba Giovanni Battisty Alliprandiho je obklopena kouzelným zámeckým parkem, na který volně navazuje naučná stezka slatinnou loukou. Víte, že v zámku se nachází jeden z nejmodernějších a nejkrásnějších konferenčních sálů?

Zajímá-li Vás historie, pak se nabízí ubytování v útulných apartmánech v Lobečském pivovaru. Využít můžete možnosti komentované prohlídky, či jen ochutnat místní pivo a kuchyni. Tato malá vesnička však nabízí mnohem více. Ubytování a tematické akce pořádané na zdejším zámku či muzeum Eduarda Štorcha, který zde po nějakou dobu působil při vedení archeologických průzkumů. Jeho hrob se nachází na místním hřbitově. A pokud už budete v Lobči, tak neopomeňte navštívit nedaleký Nosálov s ojedinělou ukázkou zdejší lidové architektury. Blízko odtud vás turistické značení dovede i Vrátenskou horu. Navštívíte-li i rozhlednu, pak z jejího ochozu se vám naskytně za jasného počasí výhled na Bezděz a krajinu Polomených hor. Historii venkova připomíná v malé vesničce  Kadlín i sedm Kadlínských zastavení. Kromě repliky starobylé rozhledny Hradišť, ke které vede naučná stezka, zve k návštěvě i venkovské muzeum s expozicí polních plodin, motyček či staré zemědělské techniky.

Širokou nabídku aktivit ať pro aktivní sport, či rodiny s dětmi je vyvážena i možnostmi všech typů ubytování, od hotelů a penzionů i  v několika campech s kvalitním zázemím. První z nich je přímo v Mělníku, kde můžete nocovat ve vlastním stanu, karavanu anebo bungalovu, popř. pokoji v motelu. I mezi místními je oblíbená zdejší restaurace. V romantickém údolí blízko Kokořína Vás ubytují v Autocampu Kokořín, kde je k dispozici patnáct chatek a plochy pro stany či karavany. Nedaleko odtud Letovisko Harasov nabízí služby kempu, penzionu a bistra. Na Liběchovsku je možno se ubytovat v Kempu v Želízech. Součástí je koupaliště, kemp nabízí ubytování v chatkách či místo pro stany. Ale ať už zvolíte jakýkoliv typ ubytování, vězte, že na Kokořínsku je stále co objevovat.