Přechod Jeseníků vede přes mnohá kouzelná místa.

Přechod Jeseníků vede přes mnohá kouzelná místa. Zdroj: Jan Hocek

Vřesová studánka. Jde o jedno z nejstarších poutních míst v Jeseníkách.
Na vrcholu. Na Pradědu se nachází televizní vysílač i jeden z nejvýše položených hotelů v Česku.
Druhé nejvyšší pohoří České republiky leží v nejsevernějším cípu Moravy a Slezska, kde krajině kraluje majestátný Praděd, přibližující se svou výškou na dosah nejvyšším vrcholům Krkonoš.
Dvě dominanty. Pohled na Petrovy kameny a vrchol Pradědu.
4
Fotogalerie

Pěšky hřebenovkou Jeseníků. Druhé nejvyšší pohoří Česka nabízí nádhernou přírodu i panoramata

Druhé nejvyšší pohoří České republiky leží v nejsevernějším cípu Moravy a Slezska, kde krajině kraluje majestátný Praděd, přibližující se svou výškou na dosah nejvyšším vrcholům Krkonoš. Spolu s Králickým Sněžníkem je Hrubý Jeseník jediným moravským pohořím, jehož vrcholy dosahují nad hranici lesa

Na rozdíl od Krkonoš nenajdeme v Hrubém Jeseníku tolik horských enkláv s chalupami, hřebeny Jeseníků většinou padají dramaticky do údolí a nejsou pro trvalé osídlení vhodné. Hlavní hřeben Jeseníků je tak mnohem opuštěnější a nabízí dlouhé úseky vedoucí liduprázdnou krajinou.

Nádherná příroda Jeseníků odedávna do hor přitahovala poutníky. Hlavní hřeben Hrubého Jeseníku vede od Ramzové po Skřítek a přibližně čtyřicet kilometrů dlouhou trasu lze bez problémů absolvovat za dva dny, s přespáním na horské chatě Švýcárna.

Nejstarší přírodní rezervací Moravy

Úvodní metry převýšení z Ramzové na vrchol Šeráku sice lze překonat sedačkovou lanovkou, poctivá varianta stoupá kolem kapličky se studánkou k Chatě Jiřího na Šeráku, která stojí téměř na vrcholu hory od roku 1888. Rekonstruovaná chata nabízí možnost ubytování ve výšce 1351 metrů nad mořem a lze se tu občerstvit, další možnost doplnit energii je až v Červenohorském sedle.

Krátké stoupání od chaty vede na nejvyšší vrchol severních Jeseníků, kterým je 1423 metrů vysoký Keprník. Kruhový rozhled z vrcholového skaliska nabízí pohledy nejenom na dominantní Praděd a nedaleké Rychlebské hory, za dobré viditelnosti lze spatřit i Krkonoše nebo Moravskoslezské Beskydy.

Zdejší les je nejvýše položeným lesem Jeseníků a zároveň nejstarší moravskou rezervací. Rezervaci Šerák-Keprník založili v tehdejším panství Lichtenštejnů již v roce 1903.

Červená značka pokračuje směrem k Vřesové studánce, byla by ale škoda vynechat odbočku na málo navštěvovaný vrchol Vozka. Zde se tyčí mohutná skála, jeden z mnoha mrazových srubů, které jsou pro hřeben Hrubého Jeseníku typické. Podle pověsti ve zdejším rašeliništi zapadl vozka s nákladem chleba, a aby z rašeliniště vyjel, podkládal kola pecny chleba. Za to jej stihl trest a i se svým vozem na vrcholu hory zkameněl.

Letité poutní místo Jeseníků

Ve svahu pod Červenou horou stojí Vřesová studánka, kaplička se zázračným pramenem je jedním z nejstarších poutních míst v Jeseníkách. Železný kříž připomíná místo, kde stával kostel a vedle něj turistická chata. 

Od Vřesové studánky stezka pokračuje panoramatickou hřebenovou pěšinou k Bílému sloupu, kde se napojuje na širokou promenádní cestu a kolem několika dalších vyhlídek plynule klesá do Červenohorského sedla a míjí památník obětem hor – dřevěná kaplička je zmenšenou replikou bývalé poutní kaple právě z Vřesové studánky.

Ve čtení článku pokračujte zde >>>