Arnold Schwarzenegger

Nebylo to překvapení. Kalifornie má pětatřicet miliónů obyvatel a sama o sobě se ekonomicky vyrovná Velké Británii. Současný, demokratický guvernér Gray Davis ji pekelně zadlužil. Kdysi tu vládl republikánský herec Reagan, teď možná převezme otěže jeho kolega Arnold Alois Schwarzenegger, který slíbil, že udělá pořádek, což zní z jeho úst celkem uvěřitelně.

Ač je Kalifornie baštou demokratů, šance má Schwarzenegger nemalé: krátká kampaň, v níž si patrně vystačí s několika frázemi, obrovská popularita, peníze z vlastní kapsy a stylizace do role politického outsidra, přičemž mu ale ostatní významní republikáni vyklidili pole, protože uspět proti Arnoldovi podle nich prostě nelze, to vše m u hraje do karet. Pomohla mu i nejoblíbenější demokratická

Foto
kandidátka Feinsteinová, která prohlásila, že se volby zvrhly v jeden velký cirkus, na němž se nehodlá podílet. V takové show zapadnou i poznámky kritiků o velkých svalech a malém mozku, což se prý projevuje i v jeho hereckých výkonech. V Terminátorovi 2 pronesl za dvacet miliónů dolarů sedm set slov, o Barbaru Conanovi ani nemluvě. Těžko čekat, že bude mít úspěch v jiných filmech než v krvácích, v nichž náležitě uplatní svou muskulaturu. A to nemůže trvat věčně, protože je mu už šestapadesát. Dá se proto předpokládat, že se v případě vítězství s Hollywoodem rozloučí.

ČÍTANKOVÉ ZAČÁTKY

Arnoldovi čouhá sláma z bot a sám se tím často chlubí. Thal blízko Štýrského Hradce čítal 30. července 1947, kdy přišel na svět, několik set obyvatel. Jeho otec Gustav byl šéfem místní policie, nadšený sportovec a muzikant, předtím dlouho sloužil u Wehrmachtu a malého Arnieho se starším bratrem Meinhardem vedl velice přísně. Matka A urélie se starala o velmi chudou domácnost bez elektřiny a vodovodu, jak vzpomíná pohnutě Arnold, který musel denně chodit pro vodu k obecní kašně.
Nejprve hrál fotbal, ale jak sám říká, kolektivní sport mu nepřinesl uspokojení, přesedlal tedy na atletiku, aby se mohl přímo poměřovat s jinými muži, a brzy našel své pravé místo v posilovně. V patnácti letech ho začal trénovat bývalý rakouský mistr v kulturistice Kurt Marnul a jeho svěřenec dělal pokroky - z hubeného chlapce se stávala hora svalů. Arnoldovy touhy nezbrzdila ani služba v armádě. Mermomocí se chtěl zúčastnit dorostenecké soutěže ve Stuttgartu, odjel na ni bez povolení, vrátil se jako juniorský mistr Evropy,odseděl si týden v base a v kasárnách pro něj zřídili posilovnu. Rakouský dub,jak ho začali zvát ve světě
Foto
kulturistiky,se mohl plně věnovat tréninku. S růstem svalové hmoty rostlo i jeho sebevědomí: "Mohutná svalnatá po stava má vliv na chování lidí kolem vás. Chci se stát ještě mohutnějším, abych zapůsobil." Rvačky,v nichž dokazoval svou sílu, byly podle něj v mládí na denním pořádku.

PAN PODNIKATEL

Kromě sportovního nadání projevil Arnie už v útlém věku obchodního ducha. Legendární je jeho podnikatelský počin, kdy po úspěchu na kulturistické soutěži prozradil novinářům, že za vynikající stravu závodníky považuje býčí varlata ze Štýrského Hradce. Místní řezníci měli mimořádný odbyt a Arnold shrábl dohodnuté podíly. Jak přibývalo sportovních úspěchů, začal vzrůstat i zájem o seriózní odpověď na otázku, v čem vlastně vězí takové výsledky. Proto Schwarzenegger koncem sedmdesátých let vydával a stále vydává populární publikace a nahrávky o cvičení.
Ve stejné době začal obchodovat s nemovitostmi, na čemž ihned patrně díky obrovském u kusu štěstí i odvaze riskovat slušně vydělal. Sám přiznává, že peníze byly hlavní motivací, proč přijel do Ameriky.Toužil vydělávat čím dál víc, časem začal s realitami obchodovat ve velkém a dnes vlastní v Santa Monice
Foto
téměř celý hlavní bulvár.Z politického hlediska je zajímavé, že má podíly v deníku The Washington Post. Síť devadesáti bombasticky otevíraných restaurací Planet Hollywood znamenala krátkodobý úspěch a následné ztráty ve výši dvou set miliónů dolarů, zato na filmech vydělává Arnold rekordní sumy.Za poslední roli v Terminátorovi 3 obdržel třicet miliónů dolarů.

JAKO HERKULES

Vraťme se ale ke sportu. Po skončení vojenské služby opustil Thal a usídlil se v Mnichově, kde získal místo trenéra v posilovně. V roce 1966 zvítězil na německém mistrovství v silovém trojboji a obsadil druhé místo na světovém šampionátu Britské kulturistické federace. O rok později už zvítězil. Arnold proslul mezi kulturisty jako žertéř.Jedním z jeho nejpovedenějších šprýmů je procházka v plavkách po mnichovských ulicích za zuřící sněhové vánice. Zlom pro Arnieho nastal v rove 1968, kdy ho guru bodybuildingu Joe Weider pozval na mistrovství světa americké federace a nabídl mu, aby půl roku trénoval ve Spojených státech. Zvítězil a na nejvýznamnějším kulturistickém světovém podniku Mr.Olympia obsadil druhé místo za kralujícím Kubáncem Sergiem Olivou. Sedmdesátá léta znamenají naprostý Arnoldův triumf v jeho sportovní kariéře. Ve Spojených státech zůstal natrvalo a soutěž Mr.Olympia vyhrál šestkrát za sebou. "Bylo mi vždy jasné, že jsem vítězný typ a jsem vyvolen pro velké věci. Lidé budou možná říkat, že tento postoj je neskromný,a já s nimi budu souhlasit. Skromnost je slov o, které se mě netýká."
Že nedosáhl bezkonkurenčních úspěchů jen pojídáním býčích varlat a cvičením,
Foto
je nasnadě, jenže v sedmdesátých letech, kdy závodil, se neprováděly testy,jež by bezpečně prokázaly,zda bral, či nebral zakázané látky.Podle řady odborníků nebylo možné, aby bez nich dosáhl tak obrovských svalových objemů. V roce 1975 odešel ze světa kulturistiky s tím, že se bude věnovat filmování, studiu a podnikání. Vydržel pět let a v roce 1980 ještě jednou titul Mr.Olympia obhájil. Osmdesátá léta znamenala zlatý věk Arnolda jako filmové hvězdy.Proměnil svůj herecký antitalent v jednoznačnou výhodu.

NEJBOHATŠÍ NEHEREC

První film byl hodně špatný i na Arnolda, jmenoval se Herkules v New Yorku a tvůrci se v něm pokoušeli o humor - antický hrdina se octne v současnosti, rozhněvá bohy, ale poradí si i bez nich. Arnie ve filmu ukazuje muskulaturu, a jsa dabován, nemusí ani nic jiného dělat. Mnohem větší význam pro něj měl celovečerní dokument Pumping Iron, v němž se představil tvrdými tréninky jako velice cílevědomý závodník. Ze sedmdesátých let stojí za zmínku film Zůstaň hladový,za nějž obdržel Zlatý glóbus pro nejlepšího začínajícího herce.
Teprve roku 1982 se dočkal prvního skutečného úspěchu na filmovém plátně. Barbar Conan je dodnes kultovním dílem žánru fantasy,v němž Arnold dotáhl do dokonalosti svůj jedinečný styl - diváci od něj téměř neuslyší slova, zato je častuje dlouhý mi drsnými pohledy do kamery.Ničitel Conan, natočený o dva roky později, pod vlivem úspěchu Barbara Conana působí spíš jako jeho parodie, ale čest Arnoldovi zachránila nízkorozpočtová temná sci-fi Jamese Camerona Terminátor.Rakušanova hvězda vystřelila na hollywoodskou oblohu. Pak už Arnold kosil protivníky v jednom trháku za druhým, ať to byla Rudá Sonja, Komando, Predátor,Rudé horko, nebo Total Recall. "Rozhodně vždy zůstanu u akčních filmů. Vím, že komedie pobaví diváky častokrát víc, a ještě se mohou odreagovat, přesto bych v nich nechtěl hrát ani za nic. To radši přestanu hrát
Foto
úplně." Ale protože je podle svých slov Arnie v reálném životě jemný m už, na komedie se nakonec vrhl, což nebyla nejšťastnější volba už vzhledem k tomu, že je vždy nejvtipnější tam, kde to myslí naprosto vážně. Nejpovedenější byly v tomto žánru asi Pravdivé lži Jamese Camerona, s nímž Arnold natočil i mimořádně úspěšného Terminátora 2.

KROK DO POLITIKY

Arnold věděl stejně jako barbar Conan, že úspěch nezaručí jen obrovské svaly,ale též intelektuální schopnosti. Dálkově studoval obchod na na wisconsinské univerzitě a stal se horlivým přívržencem Miltona Friedmana, jehož výukové pořady sledoval. Ve druhé polovině osmdesátých let se oženil a vrhl do politiky.I svatba naprosto zapadá do jeho vítězného tažení životem. V létě roku 1977 navštívil tenisový turnaj Roberta Kennedyho a seznámil se zde s Marií Owings Shriverovou, neteří Johna F. Kennedyho. Vzali se o devět let později. Jejich manželství je podle něj naprosto harmonické, stačí jen zapomenout na jeho milostnou aféru s herečkou Brigitte Nielsenovou či na zálety v posledních letech. Z Arnieho se stal spokojený otec čtyř dětí a z drsňáka se změnil v umírněného taťku. Čím dál častěji se vyjadřoval k problematice životního prostředí, zdravé výživy či výchovy dětí: "Chci mladým lidem sdělit, že se ještě nikdo nestal úspěšným proto,že bral drogy nebo vedl nějaký gang.Úspěšný může být ten, kdo má jasný cíl." Zdravotní obtíže se "chlapovi vyrostlému na steroidech" vyhýbaly až do léta 1997, kdy se podrobil operaci srdce a dal si dva roky od natáčení pauzu.

STÍNY MINULOSTI

Arnoldův otec byl nacista, což bylo synovi předhazováno ještě dlouho po příchodu do Ameriky,kde ho líčili jako prototyp árijského muže a brutálního potomka nacistů. Trochu k tomu přispěl sám. Jednou tvrdil, že otec v NSDAP nebyl, podruhé přiznával, že ano. Nakonec sám požádal Centrum Simona Wiesenthala, aby zjistilo, jak to bylo s otcovou minulostí. Domněnky se potvrdily, Gustav Schwarzenegger sloužil za války jako voják Wehrmachtu a byl členem NSDAP. Nikdo ale nemohl dokázat, že se jednalo o zapáleného nacistu, a jeho členství ve straně připisoval Wiesenthal utilitárním důvodům , jako byl strach ze zastavení po
Foto
stupu či obavy ze ztráty zaměstnání. Nacistická minulost otce, za niž objektivně nemohl, přesto na synovi nepříjemně ulpěla. Novináři čekali na každý podnět, aby ji Arnoldovi připomněli. Jedním z nich byla návštěva u nově zvoleného rakouského prezidenta Kurta W aldheima v roce 1986, tedy zrovna v době, kdy čelil útokům kvůli svém u působení na Balkáně za druhé světové války.Waldheimovo jméno se nacházelo na listině válečných zločinců vypracované po válce Spojenci. Ač Arnold pozval Waldheima na svou svatbu, bránil se tím, že určitě nejsou kamarádi: "Setkal jsem se s ním pouze jednou a kvůli několika společným fotkám ze mě udělali novináři jeho nejlepšího přítele."
Jindy se objevily fotografie, na nichž měl Arnie při kulturistických závodech zdviženou pravici. Podle novinářů hajloval a dával tak najevo, komu patří jeho sympatie. Podle kulturistů stál pouze v jedné z typických póz. Arnoldův obraz ale těmito útoky vůbec neutrpěl. Nezničitelný hrdina tvrdě vychovaný nacistickým otcem, obrovská hora svalů kosící jednoho nepřítele za druhým, zkrátka nadčlověk. Není to přitažlivý prototyp hrdiny akčních filmů?

POSLEDNÍ META

Druhý krok do velké politiky učinil Arnie na sjezdu republikánů v Columbusu v roce 1988, kde se setkal s prezidentem Bushem, který nabídl vášnivému kuřáku Arnoldovi místo poradce. Jeho úkolem bylo propagovat po celých Státech myšlenku zdravé výživy,nahnat lidi do posiloven a děti na hřiště. "Byl jsem velice dojat svědomitostí, s níž se šéf naší rady pro fitness Arnold Schwarzenegger ujal svého úkolu," prohlásil Bush. Arnie probudil v Američanech vášeň pro posilovny.Nic na tom nemění hlasy kritiků, že jeho sportovní aktivity způsobovaly v USA deset tisíc vážných zranění ročně. Jako šéf týmu pro sport a fitness sjezdil celé Státy a přímo na trávníku před Bílým domem uspořádal show,při níž radil i samotnému prezidentskému páru, jak správně cvičit. Poté začaly další Arnoldovy sociální aktivity - stal se organizátorem speciální olympiády pro postižené a průkopníkem akce Ihnner City Games, v nichž podporuje smysluplné trávení volného času dětí z chudých čtvrtí.
Arnold, přezdívaný Republikán Conan, přebíral pod vlivem své manželky a klanu Kennedyů liberální hodnoty a časem přišel na to, jak "je důležité zabývat se chudými lidmi, nezaměstnaností a podobnými záležitostmi" .Filmový zabiják začal dokonce podporovat skupiny obyvatel, s nimiž konzervativní republikáni nemají slitování. "Mám rád cizince, kteří přicházejí bez peněz, stejně jako gaye a lesbičky." Postavil se proti odvolání Billa Clintona z úřadu, a dokonce i proti nekontrolovanému nošení zbraní, bez nichž si ho jeho fanoušci vůbec nedovedli představit. Sestavovali dokonce počitadla mrtvých za minutu v jeho filmech. Dohromady sprovodil ze světa tři stovky filmových nepřátel, přičemž největší frekvence úmrtí byla zaznamenána v Komandu. "Nepobíhám každý den po okolí s pistolí v ruce a chci, aby děti dokázaly rozeznat rozdíl, že ve filmech jde pouze o předstírá ní, ale v reálném životě jsem pro kontrolu držení zbraní, protože jsem mírumilovný chlap," můžeme slyšet z úst člověka, jenž oceňuje jako jednu z nejlepších sekvencí film u Terminátor 3 scénu, kdy mu soupeřka ustřelí hlavu. V ekonomických otázkách se ale vždy striktně držel republikánské linie, což ostatně dokazuje svými podnikatelský mi aktivitami. Politologové ho proto označují za umírněného republikána.

ŽIVOTOPIS POD KONTROLOU

Arnold je často považován za chytrého designéra svého životního příběhu, mnohem chytřejšího, než vypadá. Se žurnalisty se snaží vycházet co možná nejlépe a pečlivě kontroluje každé interview ,které poskytne. Má mnoho společného s Ronaldem Reaganem, který nastoupil jako uhlazený gentleman, známý z mnoha desítek filmů, prověřený prací v hereckých odborech, a vnesl do politiky šarm a lehkost. Nikdo však nebyl schopen rozeznat, co je jeho skutečné politické přesvědčení - pokud vůbec nějaké měl - a co je jen póza naučená imagemakery.Arnold je podobný případ těžšího kalibru. Jeho projevy jsou plné frází bez hlubšího zdůvodnění a plné rozporů: republikán s liberálními postoji, mírumilovný člověk, který ve filmech drtí lebky nepřátel, a nejbohatší herec hájící zájmy chudých. Co si z toho vybrat?
Arnold stárne a získává ocenění, především za humanitární činnost. Už ho vyhlásili filmovou hvězdou roku, nejlepším kulturistou všech dob a v roce 1991 obdržel cenu Centra Simona W iesenthala za podporu při vzniku studií o holocaustu. Když už se stal sponzorem, nebyl problém prohlásit, že jeho otec nebyl žádný nacistický zločinec, a nádavkem mu udělit medaili. Získal titul humanista roku od Asociace majitelů kin a v roce 1998 otevřel slavnostně Stadión Arnolda Schwarzeneggera ve Štýrském Hradci, kde již několik let plánují postavit jeho pětadvacetimetrovou sochu. Přede dvěma lety se dokonce spekulovalo, že by Arnie mohl kandidovat na rakouského prezidenta, což sám několikrát připustil: "Když mě Rakousko vyzve a řekne: Potřebujeme tě, pak bych to skutečně zvážil."

AMERICKÝ SEN

Arnie je ale především ikonou úspěšného amerického muže, dokonalým ztělesněním snu o neduživém chlapci, z něhož vyroste pořádné dubisko, které se uchytí ve velkém městě. Kdosi mu tam řekne: "Go west, young man!", on poslechne a namíří si to do země neomezených možností, kudy kráčí mílovými kroky od sportu k filmu a od film u k politice. Cílevědomá snaha stoupat výš a výš ho možná dovede až na post prezidenta Spojených států. Nevěříte? Nenarodil se sice v Americe, takže kandidovat nemůže, ale v této zemi je podle něj opravdu možné vše, třeba i změna ústavy.