Budou stroje rozhodovat samy? Je to etický problém, nebo budoucnost válčení?

Budou stroje rozhodovat samy? Je to etický problém, nebo budoucnost válčení? Zdroj: Profimedia.cz

Stále sofistikovanější zbraně postupně změní charakter válek
Nejblíže k inteligentnímu samostatnému útočnému systému mají dnes drony
Najít, vyhledat a zlikvidovat. To bude válka strojů.
Elon Musk inicioval dopis 116 odborníků na IT z 26 zemí adresovaný OSN, v němž varuje před autonomními zbraněmi
4
Fotogalerie

Robot s povolením zabíjet: Budou stroje rozhodovat samy? Je to etický problém, nebo budoucnost válčení?

Drony předvádějí, že mohou ve válkách bojovat místo lidí, ale mají Achillovu patu: dálkové ovládání. To je možné rušit nebo nad strojem převzít nepřátelskou kontrolu. Vede se proto diskuse o válečných robotech, kteří by sami rozhodovali, kdy, kde a koho zabít – a není vyloučeno, že leckde se na nich už pracuje. Jedni to považují za etický problém, jiní za budoucnost válčení.

V laboratoři špičkové japonské robotické společnosti tento týden zabili čtyři roboti vyvíjení pro vojenské aplikace 29 osob, říká americká autorka Linda Moulton Hoveová na videu, jež se objevilo na sociálních sítích koncem roku 2017. „Stříleli kovové projektily. Vědci dva roboty vypnuli a třetího rozebrali, čtvrtý se ale spojením přes satelit dostal k informacím, jak se znovu obnovit, aby se stal ještě ničivější...“

 

VRAŽDÍCÍ HEJNA

Na první pohled téma pro sci-fi ve stylu Terminátora, jenže to bylo myšleno naprosto vážně. A vážně to vzaly i tisíce uživatelů internetu. Možná i proto, že slavný filmový zabijácký robot v podání ­Arnolda Schwarzeneggera měl přijít z roku 2029. Tým agentury Reuters pro ověřování zpráv ze sociálních sítí (Reuters Fact Check) proto oslovil jak Lindu Moulton Hoveovou, tak japonské ministerstvo hospodářství, obchodu a průmyslu. Autor­ka videa neodpověděla, úřad pro robotiku japonského ministerstva po delším váhání konstatoval, že o žádném takovém incidentu nemá důkazy. Negativně vyznělo také další pátrání v Japonsku a v Jižní Koreji i důkladné prohledávání Googlu.

„Bez důkazů,“ zněl závěr, který Reuters Fact Check zveřejnil v lednu letošního roku.

Podobný případ měl ještě větší ohlas. Nezisková organizace Future of Life Institute nahrála na YouTube sedmiminutové video Slaughterbots, v němž nepřátelská letadla vysadí mračna mikrodronů, z nichž každý nese pár gramů výbušniny. Proti tisícím strojků velikosti vážky vybavených umělou inteligencí není žádná obrana. I v tomto případě se z videa velmi rychle stal úspěšný virál, který zaznamenal více než dva milióny zhlédnutí. Přestože šlo o sci-fi daleko před možnostmi současné techniky, veřejnost to přijala za reál­nou hrozbu a Slaughterbots se promítaly i na odzbrojovacích akcích OSN (Convention on Certain Conventional Weapons v Ženevě 2017).

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!