KLASIKA. Červená, kostkovaná košile se stala symbolem domácké pohody

KLASIKA. Červená, kostkovaná košile se stala symbolem domácké pohody Zdroj: ČTK / AP / Liz Hafalia

NEIL YOUNG. Slavný kanadský kytarista a písničkář má titul „Kmotr grunge“
THE BEACH BOYS. Kapela se do dějin populární hudby zapsala hity jako Surfin’ USA nebo Good Vibrations
Flanelku jako součást image používá i prezidentský kandidát Petr Pavel
VÝROBA. Nyní už flanelovou velmocí USA nejsou, lidé si však stále mohou připlatit třeba za kvalitní košile Pendleton
KATE MOSSOVÁ. Modelka vynesla model založený na flanelce na jedné z úspěšných přehlídek
6
Fotogalerie

Causa flanelka aneb Co mají společného pankáči a ajťaci? Co nosí Kate Mossová i rodiče na mateřské?

Modelka Kate Mossová se v ní prochází po molu, magazín Vogue o ní prohlásil, že je žhavým trendem pro tento rok, a jeden z českých prezidentských kandidátů na ni nedá dopustit. Flanelka. Pestré tkané košile z bavlněné příze přitom v dřívějších dobách měly hlavně zahřát – ať už v lese, nebo v boji. Pak se ale staly součástí kontrakultury i ležérního městského stylu, jenž se nostalgicky ohlíží do minulosti. Proč teplé kostkované košile najednou tak milujeme?

Vzpomínám si, že jeden z prvních koncertů naší noisový kapely jsem odehrála ve flanelce. K té košili jsem měla nějaké sako s dlouhým šosem, trochu jako pro klavíristu vážné hudby nebo dirigenta, usmívá se třicátnice Eva, office manažerka, ale také milovnice flanelek, jež za svůj život hlavně podědila, ať už po mámě, nebo po dědovi. Měla prý období, kdy je nosila pořád, na střídačku s džínovými košilemi.

Hebký, prodyšný, příjemný materiál, v němž se člověk nepotí, ale který tak akorát zahřeje, když je třeba, se totiž i v Česku předává klidně několik generací. „Jo, máme je v rodině už několik desetiletí. Košile značky Šumavan, které jste dříve koupili v kdejakém textilu, nosila máma na tábory, pak i brácha se ségrou a pak i já. Celá třída jsme v nich jezdili na výlety,“ do­plňuje produkční Monika.

Waleská tkanina ze 17. století

Flanel pochází ze 17. století z britského Walesu, kde jím místní obyvatelé nahradili původní obyčejné vlněné oděvy. Tkanina upravená takzvaným počesáním měla hlavně chránit proti tamní lezavé, ­vlhké zimě, díky své odolnosti, dostupnosti a hřejivosti se však flanel stal rychle populárním v celé Evropě. Vše jen podpořila průmyslová revoluce s mykacími stroji, které dokázaly zpracovat vlnu mechanicky.

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!