Blondýny v Arábii

Blondýny v Arábii Zdroj: Reflex.cz

Značková tepláková souprava a Rusky, kterým je vidět až do… aneb Jak se správně obléct do letadla

Baví mě pozorovat současnou módu na letišti. Já létám většinou z Emirátů, takže většina cestujících jsou turisté. Pamatujete, jak se po revoluci začínalo „cestovat“? Protože socík volný pohyb po světě nepovoloval (jen snad do Bulharska, kámoši komoušů s doložkou i do Jugoslávie), bylo létání velmi exkluzivní a dobrodružné. Proto se do letadla nastupovalo v nejlepších kostýmcích, podpatcích, s celovečerním make-upem a naondulovanou hlavou.

Nejvíce letů se provozovalo po Evropě. Ovšem nastoupila i Amerika a další vzdálené destinace a čtyřiadvacet hodin v letadle fasáda nevydržela, pamatuji si, že se lidé dokonce převlékali i do pyžama a trepek. Také bylo v zadní části „kuřácké oddělení“. Od nekuřáckého nebylo odděleno vůbec ničím, letadlo se dělilo na kuřácká sedadla a zbytek pro „second hand smoke“ (kouř z druhé ruky, říká se to tak?).

Dnes o nějakých třicet let později létání vypadá úplně jinak. V pyžamu si do letadla nastoupí kdekdo, někteří i v županu. Máte-li k tomu dredy, jste zcela v pořádku. Ovšem největší hitovka letadlového oblečení je tepláková souprava. Musí ladit, rozdílné kousky jsou faux pas. Jste-li za vodou, doporučuji značky Lululemon, Anthropologie nebo Buck Mason. Cestovatelé, kteří vlastní více než milión (dolarů), nechť zabrousí do YSL, Chanel či Boss.

Ještě lepší jsou ale soupravy Juicy Couture, jejichž tepláky mají na pozadí velkými písmeny vyšito Juicy, a takto inzerujete svůj zadek jako šťavnatý, kdyby si náhodou někdo nevšiml nebo jej nazval „velkou prdelí“. Pro nás chudé učitelky existuje čínský e-shop Shein, kde se dají teplákovky objednat za pár šupů. Chcete-li tedy být na letišti „lit“ (tohle slovo nahrazuje přežité „cool“, které dnes používají jen lúzři), jedeme stylem tepláková souprava, gule dej si doprava.

Rusky a Ukrajinky mají teplákovky také, ale ve formě šortek, ve kterých při shybu ukážou všechno svoje zboží. Tlačí svoje přežité kufírky Luji Vjuton a stále ještě žijí kačeřími selfíčky. K teplákové soupravě je třeba ještě dodat značkový batoh. Batohy na letištích zcela vytlačily kabelky, kromě těch miniznačkových na pas a na mobil. Na nohy jedině sportovní boty, ale musí být značkové i za cenu, že se při výrobě ve sweatshopu čínské dítě seklo a napsalo Verčasi nebo Čunel.

Takže shrneme: Teplákovka, batoh a sportovní obuv. Jo, ještě jsem zapomněla, obrovská bezdrátová sluchátka. Teď už víte, jak na letišti vypadat mega lit. A nemáte-li na letecký úbor, jděte do toho výše zmíněného pyžama nebo županu. Načančané v šatičkách a s natisknutým make-upem budete vypadat nepatřičně, téměř slaboduše. To i špinavé a potrhané montérky lépe splynou na letišti s davem. Takže jako obvykle nemáte zač za moje velmi povedené okénko módy a prosím vás, nespleťte si to! Tato fashion se nevztahuje na vlaky, autobusy, trolejbusy a tramvaje! I když... Co já vím... Zkuste to a dejte mi vědět...