Zdroj: Husqvarna

Topíte v zimě dřevem a připravujete si palivové dřevo sami?

Tuto práci vám ulehčí kvalitní řetězová pila Husqvarna! Chcete si zpracování dřeva co nejvíce ulehčit? Pak nezapomínejte na kvalitní motorovou pilu, která si hravě poradí i s těžkými úkoly. Víte, jak správně pilu vybrat a jak s ní efektivně a hlavně bezpečně pracovat?

Ideální pila pro vás

Pokud přemýšlíte o nákupu motorové pily, je dobré se nejdříve zamyslet nad otázkou, k jaké práci ji budete potřebovat. Vybírat totiž můžete z několika druhů. Profesionální pily jsou navrženy pro denní provoz a uživateli poskytují vysokou odolnost i při té nejtěžší práci. Univerzální pily jsou určeny především pro běžné farmářské práce. Hobby pily a pily pro příležitostné užívání umožňují snadné ovládání, a proto jsou doporučovány

zejména těm uživatelům, kteří s řezáním nemají tolik zkušeností. Hledáte-li motorovou pilu, která má všestranné využití a lehce se ovládá, určitě vyzkoušejte farmářskou pilu Husqvarna 445.

Dbejte na bezpečnost

Práce s motorovou pilou může být nebezpečná a je vhodné při ní dodržovat základní pravidla. Je jedno, zda se chystáte pokácet strom v lese nebo připravit dřevo na zimu, používání ochranných pomůcek už dávno není zásada profesionálních dřevorubců. Zeptali jsme se odborníka, pana Ing. Jiřího Vorlíčka ze společnosti Husqvarna, jak řetězovou pilu bezpečně používat. Nyní vám přinášíme jeho tipy.

Rady od odborníka

Vždy dbejte na správné uchopení pily a při samotném řezání dodržujte postoj s rozkročenýma nohama. Při přemisťování, byť o pár kroků, aktivujte řetězovou brzdu nebo vypněte celý motor. Na přepravu do větší vzdálenosti nezapomeňte použít kryt vodicí lišty. Před nastartováním řetězové pily se přesvědčte, že je plocha kolem lišty čistá a nehrozí tak zaklesnutí nežádoucích předmětů do řetězu. Motorovou pilu pokaždé startujte na zemi s aktivovanou řetězovou brzdou. Nezapomeňte, že nedílnou součástí bezpečné práce je také speciální ochranný oděv a další pomůcky. Ve vaší základní výbavě by tak nemělo chybět neprořezné oblečení, ochranná přilba, rukavice a pevná obuv s neklouzavou podrážkou a ocelovou špičkou. Ochranný oděv se skládá z několika vrstev velmi dlouhých vláken, která se v případě kontaktu s roztočeným řetězem pily během zlomku vteřiny namotají do řetězu a okamžitě jej zastaví.