Kuks

Kuks Zdroj: Profimedia.cz

Barokní cyklovýlet: Kolem Braunova Betlému a Kuksu až k pevnosti Josefov

V Cykloklubu Reflexu už jsme vám přestavili cyklotrasu s keltským nádechem i pravěkou stopou. Za barokními památkami jsme ale ještě nevyjeli. Projeďte si okolí Dvora Králové. Uvidíte Braunův Betlém, lázeňsko-rezidenční komplex Kuks a i pevnost Josefov...

 

Výchozím místem dnešního cyklovýletu je město Dvůr Králové, proslavené především svou zoo se safari. Královédvorská zoo je druhou největší v České republice, proslavená je především svým chovem žiraf, je tu největší chovné stádo těchto sudokopytníků na světě.

 

Ze Dvora Králové vyrazíme po červené turistické značce (TZ) a ulicemi 17. listopadu a Heydukovou se dostaneme až na okraj města, odkud nás červená TZ povede směrem na Sylvárov a dále přes Žireckou podstráň k Braunovu Betlému.

 

Takzvaný Braunův Betlém v areálu Nového lesa u Kuksu je unikátním barokním sochařsko-krajinářským dílem, vytvořeným na počátku 18. století významným sochařem Matyášem Bernardem Braunem a jeho dílnou na objednávku hraběte Františka Antonína Šporka.

 

Cykloklub obtížnost 2Cykloklub obtížnost 2|Reflex.cz

Náročnost:
mírně kopcovitá trasa

Délka: 48 km

Převýšení: asi 500 metrů

Doporučené kolo: trekingové nebo MTB

„Betlém“ byl projektován jako součást rezidenčního komplexu Kuks a některé jeho sochy patří k nejlepším dílům českého barokního sochařství. Červená TZ nás po několika kilometrech dovede do Kuksu, kde již koncem 17. století fungovaly lázně, ve své době jedny z nejvýstavnějších v Čechách. V současné době je zachován hospitál Milosrdných bratří s kostelem Nejsvětější trojice.

 

Před hospitálem je na terase umístěna řada alegorických soch Matyáše Brauna – na jedné straně sochy zobrazují 12 ctností a na druhé 12 neřestí. Kukský areál opustíme po cyklotrase č. 24 a v obci Brod nad Labem se napojíme opět na červenou TZ, po které dojedeme až do Jaroměře. Na jejím okraji červenou opustíme a po cyklotrase 24 pojedeme k Josefovské pevnosti, vystavěné koncem 18. století, kdy Rakousko ztratilo ve válce o rakouské dědictví Kladsko a Slezsko a bylo nutné vystavět novou příhraniční pevnost.

 

Překotný vývoj na evropské politické scéně i ve válečné strategii způsobil, že pevnost nikdy nebyla použita ve válce a postupně se dočkala přestavby pro civilní použití. V současné době si zde můžeme prohlédnout zbytky pevnosti a podzemí v organizovaných prohlídkách. Josefovská pevnost též pravidelně hostí různé kulturní události a hudební festivaly.

 

Od pevnosti se vydáme k jaroměřskému nádraží, kde se napojíme na žlutou TZ. Po ní pojedeme až do Rtyně, z níž budeme pokračovat po silnici do Vestce, kde se odbočíme na cyklotrasu č. 4116. Přes Novou Ameriku se dostaneme do obce Litíč. Zde zvolíme cyklotrasu č. 4252, po níž dojedeme do Hřibojedů. V nich nás čeká změna cyklotrasy na tu s číslem 4136. Přes Libotov a Zálesí dojedeme do Doubravic, kde odbočíme na cyklotrasu č. 4133. Přes Čertovy Hrady se vrátíme na severní okraj Dvora Králové, po zelené TZ dojedeme ulicemi 5. května a 28. října až k Labi, za mostem odbočíme doleva a podél Labe se vrátíme na místo, kde začal náš cyklovýlet.

 


Zobrazit místo Dvůr Králové na větší mapě

 

Stáhněte si mapu ve formátu GPX nebo KML.

 

Přihlašte se do Cykloklubu Reflexu