Sportovec roku, nuda roku

Sportovec roku, nuda roku

Sportovec roku, nuda roku

Televizní přenosy z vyhlašování sportovních anket se u nás dělají léta špatně, ba přímo chronicky tragicky. Sobotní Sportovec roku 2007 na ČT 1 to jen potvrdil. Nebyli jsme sice svědky někdejšího exhibování herců a jejich žvatlání, jak poprvé kopli do míče, ale jinak se před diváky předestřely téměř dvě hodiny nekonečné nudy.


Hlavní podíl na tom měl scénář Ivana Rösslera, letitého šéfa zábavy v TV Nova (?!), jenž slepil texty pro moderátory v duchu tradiční „socialistické estrády“ se zjevnou ambicí – ono to sportovcům bude stačit. Rutinérka Lucie Výborná a amatér s mikrofonem Aleš Valenta s tím těžko mohli něco víc udělat. Navíc jak byl Aleš při televizní soutěži StarDance bravurní, tak nyní trpěl nervozitou a prkenností, což bylo pochopitelné. Proč ale takový úkol vzal?! K nudě přispěla i nominace popových zpěváků, co zrovna měli čas. A tak asi „nejzábavnější“ bylo sledovat výkony sportovních redaktorů z Kavčích hor, kteří zpovídali „naživo“ jednotlivé laureáty a absolvovali svým způsobem test profesionality. Tady stál určitě za zmínku výstup „komika“ Vojtěcha Bernatského.
Nabízí se otázka: Proč takovou anketu nabízet v televizním čase zábavy, jímž je dle zvyklostí ČT sobotní večer? Proč se trápit předtáčením beztak odbytých rozhovorů, nic neříkajícími telefonáty nepřítomným sportovcům či případně naklusáním jejich příbuzných, agentů a přátel na podium? Proč trapné dělat ještě trapnější? Z desítky nejlepších jich totiž chybělo šest – vítězka Sáblíková, třetí Záhrobská, pátý Čech, šestý Jankulovski, devátý Jágr a desátý Šlesinger. Ještěže má notorický televizní divák v Česku volbu další kanálů, jinak by se musel na sportovce jako takové naštvat. I když oni za to nemohou. Přitom stál přenos nemalé peníze. Kdyby ho dělala TV Nova, což byla praxe minulých let, byl by však mnohem dražší a přitom nepochybně stejně špatný. A to je vlastně nakonec pozitivní zjištění.