Video placeholde

Šéf ČSSD Šmarda: Babiš je zloděd, nebudu mu lézt do zadku. O spolupráci chci jednat i s rozumnými lidmi z KSČM

Na Reflex.cz můžete zhlédnout zkrácenou video verzi speciálu podcastu Kecy a politika s názvem Tři mačety. Jejím hostem byl tentokrát nový předseda sociální demokracie Michal Šmarda. Hned v úvodu řekl, že česká politika se před sněmovními volbami nepřirozeně polarizovala. Na jedné straně stáli ti, pro které byl Andrej Babiš kouzelný děděček a na druhé ti, co ho viděli jako zloděda. Podle něj toto rozdělení bude pokračovat i do prezidentské volby. Sociální demokracie tu má být proto, aby hájila sociální zájmy lidí, tedy svůj původní program.

Podle Šmardy zavedl Babiš nové falešné paradigma. Dříve pravice říkala, že zavede nižší daně, čímž ohrožovala sociální smír. Levice zase slibovala vyšší zdanění a přerozdělování, čímž mohla ohrozit prosperitu. Andrej Babiš ovšem dělá nižší zdanění i vyšší přerozdělování a tváří se, že stojí mimo ekonomické zákony. „On si půjčuje od budoucích chudých a dává to dnešním chudým. Vytváří tím neřešitelnou ekonomickou situaci,“ tvrdí Šmarda.

Podpořte autory a předplaťte si podcast Kecy a politika, který obsahuje odpovědi na dotazy fanoušků a další bonusy >>>

Na otázku moderátorů, jakou má strategii návratu do politické extraligy, Šmarda odpověděl, že se budou sbližovat se STAN a piráty a budou upozorňovat, jak vedení obou stran zrazují svůj volební program. Konstatoval, že spolupráce s KSČM není možná, protože geopoliticky slouží Rusku.

Stejně tak není možná spolupráce s ANO, na kterou ČSSD doplatila. „Babiš umožňuje spolupráci jenom podřízeným, neumí se chovat partnersky,“ tvrdí nový předseda sociální demokracie. Podle něj musí být ČSSD dostatečně věrohodná, aby voliče ANO získala zpět. „Musíme je přesvědčit, že udělali chybu.“

Podle jednoho z moderátorů ČSSD bude dále živořit kolem pěti procent, protože její pasivně proevropská politika vede k tomu, že přijímá všechna rozhodnutí EU, které – jako v případě Green Dealu – jdou proti sociálním zájmům jejich voličů. „Jste schopni je ochránit před tím, že z automobilismu se nestane luxus?“ zeptal se Šmardy.

Odpověděl, že odmítá hrát Babišovu hru „jinak v Bruselu, jinak v Praze.“ Stručně řečeno, na summitech Evropské unie všechno servilně podepsat a pak v Česku slovně bojovat proti směrnicím EU. „Musíme naopak vzít Green Deal jako příležitost, jak modernizovat průmysl,“ řekl ve speciálu podcastu Kecy a politika s názvem Tři mačety, nový předseda sociální demokracie Michal Šmarda.

Přidejte se do skupiny Kecy & politika na Facebooku, kde Bohumil Pečinka, Petros Michopulost a fanoušci podcastu diskutují nad aktuálními tématy, plánem epizod i výjezdy do regionů >>>