Bitcoin

Bitcoin Zdroj: Profimedia.cz

Naprostá většina kryptoměn spadne na nulu, jsou totiž úplně k ničemu. Dominance Bitcoinu roste. Proč?

Bitcoin se v posledních týdnech znovu dostal do hledáčku médií, neboť se jeho cena ze 3 tisíc dolarů že začátku roku dostala přes 10 tisíc. Cena nejznámější kryptoměny ale ve skutečnosti není až tak podstatná. Nedávno zveřejněná studie ukázala, že Bitcoin skoro nikdo nepoužívá. Na tom by nebylo zas tak nic překvapivého, přeci jen je to nové, divoké a pořád ne příliš uživatelský příjemné. Oproti ostatním kryptoměnám ho ale přeci jen používá alespoň někdo.

Koukat na kryptoměny lze i jinak, než jen skrze jejich cenu nebo její změnu. Server Coinmarketcap od roku 2013 počítá i tzv. bitcoinovou dominanci, tedy kolik procent z celkového kryptoměnového trhu ovládá právě Bitcoin. A bitcoinová dominance už více než rok pomalu roste.

Ještě na začátku loňského roku zaplňoval Bitcoin jen 33 % trhu s kryptoměnami. Vypadalo to, že na každou drobnost vznikne nějaký „kryptoměnový“ nebo „blockchainový“ projekt. Na konferencích po celém světě se předváděly firmy, které tu rozvíří vlny v kadeřnictví, tu přinesou revoluci řemeslníkům anebo decentralizují financování online reklamy.

Alternativní nesmysly

Byla to doba alternativních mincí, tedy tzv. altcoinů. Vznikly dokonce společnosti, skupiny a webové stránky, které se věnovaly čistě jen rozboru těchto alternativ, případně i spekulacím na jejich cenu. Lidé si skládali „portfolia“ svých kryptoměn a snažili se „diverzifikovat“, jakkoliv to z pohledu financí žádná diverzifikace není. Bylo téměř jedno, co se nakupuje, hlavně pokud dané „portfolio“ udělalo více procent.

Trh se naštěstí od nesmyslných projektů čistí a Bitcoin nyní potichu válcuje ostatní kryptoměny. Na konci letošního června po dlouhé době překročila bitcoinové dominance 60 % a z jedné třetiny tak zabírá téměř dvojnásobný prostor pomyslného koláče kryptoměn.

Co se stalo? Zaprvé Bitcoin nemá žádnou silnou konkurenci v zádech. Na druhém místě se drží od roku 2016 až na pár krátkých výjimek Ethereum. Tomu se podařilo dokonce v červnu 2017 dostat k Bitcoinu tak blízko, že to už tak tak vypadalo, že by mohlo dojít k vystřídání na první pozici. Tehdy Ethereum tvořilo třetinu celého trhu a Bitcoin měl jen o pár procentních bodů navíc. I dnes je Ethereum dvojka, ale v porovnání s Bitcoinem je v nedohlednu. Zatímco Bitcoin má přes 60 % na trhu, Ethereum nedosahuje ani na 10 %.

Blockchain neumí zázraky

Zadruhé se jasně ukázalo, že blockchain není nic, co by se dalo vyndat z Bitcoinu, nasadit to do nemocnice a přidat superschopnosti zdravotnictví. Desítky, možná i stovky projektů slibovaly, že díky blockchainu budeme mít decentralizované, nezfalšovatelné a levné záznamy o nemocích a léčení. Že když zavedeme blockchain do státní správy, přestane se krást.

To samozřejmě nedává žádný smysl a brzy to došlo i lidem, kteří v euforii nakupovali jakékoliv digitální mince, které se snažily přinést revoluci do libovolného odvětví. Chvíli to i vypadalo, že si to trh žádá, když mince těchto projektů rostly o desítky procent často i každý den. Je to ale jen zdánlivé, protože když si někdo koupí za 100 tisíc dolary, s cenou dolaru se nestane prakticky nic. Když bitcoiny, tak cena trošku poskočí. Pokud si ale koupí něco téměř bezcenného, cena vystřelí do oblak. Bohužel ale jak rychle může růst, tak rychle může i padat, když se kryptomince prodávají.

Blockchain měl změnit svět, ale narazil na jeho realitu. Decentralizovat je nákladné, posílat informace na mnoho míst pomalé a především blockchain nedokáže nijak magicky ověřit, že je nějaká informace o reálném světě správná či ne.

Přišel na to ostatně i Facebook, který se sice chlubí ve svých propagačních materiálech tím, že jeho připravovaná měna Libra má blockchain, ve skutečnosti ale data nejsou ani v blocích (block) ani zřetězená (chain). Jen se ukládají do databáze a posílají na více než jedno místo.

Jak to bude dál?

Zatřetí drtivou většinu kryptoměn nikdo nepoužívá. Nebo alespoň ne k jinému účelu, než je spekulace na hodnotu. Je to pravda i u Bitcoinu, tím se ale přeci jen občas někde platí. Někdo používá k placení i Ethereum, často se přijímá Litecoin, někde Monero, místy Bitcoin Cash, tím ale seznam končí. Z tisíců kryptoměn je to jen nepatrný zlomek.

Samotnou kapitolou jsou i projekty, které jsou od začátku podvodné a nikdy neměly jiný cíl, než vylákat z lidí peníze do kapes svých tvůrců. I těch vznikla celá řada a jeden po druhém se pomalu zavírají, kdykoliv tvůrci usoudí, že je čas vybrat zisky.

Nevyhnutelným osudem naprosté většiny kryptoměn je jejich nulová hodnota. Krátkodobě touha po obrovských ziscích může jejich hodnotu zvyšovat, dlouhodobě to ale nevydrží. Server Dead Coins shromažďuje příklady kryptoměn, které jsou podle jejich uživatelů mrtvé. Vedle těch, které někdo hacknul, a podvodů jsou tam i stovky kryptoměn, které umíraly postupně a přirozeně, když už nikoho nezajímaly. Vývojáři naslibovali, co všechno do roka či do dvou zvládnou, a nyní při pohledu zpět jasně vidíme, jak moc se plány rozcházejí s realitou.

Jestli bude v budoucnosti bitcoinová dominance růst, bude tedy záležet hlavně na tom, zda bude mít Bitcoin schopné soupeře na druhém či třetím místě za ním. Podíl zbytku totiž bude setrvale klesat.