Zdroj: Finex.cz

S 1 bitcoinem "v kapse" můžete procestovat celý svět anebo?

Bitcoin po rekordním růstu a dosažení historického maxima koncem roku 2017 čekal záhy strmý pád. Rok 2018 nebyl pro kryptoměny úplně šťastný a pokles ceny bitcoinu (BTC) a dalších kryptoměn se prakticky nezastavil. I přes relativně pozitivní vývoj cen kryptoměn za poslední týden, nejsou stále kryptoměny tam, kde byly.

K dnešnímu dni se jeden bitcoin prodává zhruba za 5,200 amerických dolarů, což je nějakých 118,000 Kč. Co byste si tak aktuálně mohli za 1 bitcoin koupit.

1. Čtyři unce zlata (124 g)

Poprvé v historii cena jednoho bitcoinu překonala cenu jedné trojské unce zlata (cca 31 g) a stalo se tak 2. února 2017. V ten moment měl 1 BTC větší hodnotu, než byla 1 unce zlata. Zlato, jak je obecně známo, sloužilo léta jako určitá forma ochrany v obdobích nejistoty a byly jím kryty peníze. To už však neplatí

V porovnání s dnešními rychloobrátkovými jistinami a měnami se jednalo o poměrně konzervativní způsob zajištění, navíc odkázaný výhradně na fyzické uložení. Bitcoin se z tohoto pohledu nachází na opačném pólu.

Finex.cz

2. Dvacet osm mincí Etherea

Pro ty z vás, kteří ještě na kryptoměny nezanevřeli a radši byste místo tradičního zlata dali přednost něčemu více vzrušujícímu, zde máme další možnost ze světa kryptoměn. Za jeden bitcoin si můžete pořídit např. 28 mincí Etherea, neboli etherů. 

Kryptoměna Ethereum, která je považována i v tomto novém odvětví za poměrně mladou měnu, se ukázala jako velice slibná a určitě by se s ní mělo do budoucna počítat. Své silné postavení si Ethereum mezi ostatními kryptoměnami zasloužilo především díky vývoji chytrých kontraktů, na kterých stojí jeho hlavní myšlenka.

3. Zábava na Netflixu na 49 let

Koukáte se rádi na filmy a seriály? Pokud nechcete přeorganizovat celé své investiční portfolio a ani vás nenadchla kryptoměna Ethereum, možná vás napadne zabrousit do oblasti streamované zábavy z nabídky společnosti Netflix.

Co takhle si trochu užít?

Základní balíček stojí 199 Kč měsíčně, což znamená, že pokud byste se v okamžiku čtení tohoto článku stali jejím předplatitelem, můžete si u filmů užívat nepřetržitě 49 let zábavy. A pokud k této činnosti využijete každou chvíli, kdy budete vzhůru (ostatně jako většina uživatelů Netflixu). Dívat byste se mohli, řekněme nějakých 16 hodin denně, což by byla zábava na zhruba 288 576 hodin. 

4. Cesta kolem světa

Koukat na obrazovku nebo hrát hry je sice zábavné, ale brzy to nejednoho omrzí. Co se vrhnout do něčeho opravdového – do cestování! Co takhle proletět svět a mít vzpomínky na celý život?

Za jeden bitcoin se můžete vydat letadlem na pěkně dlouhou cestu! Proč ne rovnou kolem světa? Letět můžete například z Prahy do Karibiku, Peru, Argentiny, Austrálie, Kambodži, Indie a zpět domů. A třeba by vám ještě nějaké peníze zbyly. Není to lákavé, takováto cesta kolem světa?

5. Více jak 7.380 pivních lahví Kozla

Máte-li opravdu rádi pivo a chtěli byste si ho díky svému jednomu bitcoinu užít, můžete si ho koupit opravdu hodně. Pokud vezmeme v potaz, že průměrná cena basy piva Kozel je cca 320 Kč, tak byste za jeden bitcoin (nyní 118,000 Kč) dostali 369 bas. Což je nějakých 7.380 piv.

Na pár měsíců budete mít o pitný režim vystaráno! Přeci ale nebudete pít sami. Dáte se dohromady s vaší partou a o zábavu je postaráno.

6. Opravdu hodně moc pizzy

Nejznámější a také první bitcoinový nákup proběhl 22. května 2010. Onoho dne Laszlo Hanyecz zaplatil za dvě pizzy z nabídky Papa John 10 000 bitcoinů!

Tehdy se jednalo o víceméně férovou cenu za dané zboží. Při současné ceně bitcoinu by hodnota těchto dvou pizz byla více jak 1,150,000,000 Kč! A když cenu bitcoinu přepočítáme na počet pizz dnes? To byste si rozhodně nakoupili více než jen dvě pizzy.

Finex.cz

Berte prosím v potaz, že ceny jsou jen orientační, tudíž se reálné výsledky nákupů za bitcoiny mohou maličko lišit. Také jsme nebrali v úvahu, zdali je možno tu či onu věc za bitcoin vůbec nakupovat. V dnešní době je ale možné za kryptoměny nakupovat prakticky vše.

Připravil: Finex.cz