Jaké mzdy vyplácejí politické strany svým lidem? Zaměstnanci ANO dostávají dvojnásobek

Manažeři kanceláří, asistenti, účetní, mluvčí a další. Všechny tyto zaměstnance potřebují i politické strany. A taky je musí zaplatit. Na jejich mzdách se často odráží finanční kondice strany, která zase často odráží volební úspěchy. Některé politické strany loni musely propouštět, jiné naopak. Z výročních zpráv sněmovních stran každopádně vyplývá, že jejich zaměstnanci v průměru berou kolem 30 tisíc korun měsíčně.

V úplně jiných relacích se pohybují zaměstnanci ANO premiéra Andreje Babiše. Těm naopak rok od roku rychle stoupá mzda a loni si v průměru přišli už na 70,5 tisíce korun hrubého měsíčně. To je přibližně dvojnásobek ve srovnání s lidovci či sociálními demokraty. V roce 2016 vydělávali přitom zaměstnanci ANO v průměru 44 tisíc korun. 

Výpočet čisté mzdy >>>

„Nebudeme se k tomu vyjadřovat. Máme to všechno řádně zaevidované, víc to nebudeme komentovat,“ odmítl vysvětlit vysoké náklady na zaměstnance manažer hnutí ANO Jan Richter. Hnutí loni skončilo ve ztrátě 43 milionů korun. ANO díky volebním úspěchům hospodařilo s největšími příjmy.

Jak jsou na tom ostatní strany a jak vyznívá srovnání? Dočtěte si článek na E15.cz >>>