Letošní ročník Jizerské 50 musel být pro vysoké teploty a časté deště zrušen. Stalo se tak po šesté v historii tohoto slavného závodu.

Letošní ročník Jizerské 50 musel být pro vysoké teploty a časté deště zrušen. Stalo se tak po šesté v historii tohoto slavného závodu. Zdroj: Ota Bartovský / MFDNES + LN / Profimedia

Letos byly pro účastníky připraveny skleněné medaile sochaře Matyáše Chocholy
Historie Jizerské 50 sahá do roku 1968, kdy se konal první závod jako zimní příprava horolezců na sezónu
Pomník československé horolezecké výpravy v Peru
Jizerské 50 se pravidelně účastní řada známých osobností
4
Fotogalerie

Tající Jizerská padesátka: Závod, který má smysl, i když ho zhatí nepřízeň počasí

„Budiž sníh,“ řekl by rád pořadatel. Takovou moc však nemá. Může jenom každý rok doufat, že se meteorologická statistika nevychýlí a Jizerky na začátku února nebudou připomínat hřbet dalmatina. Letos však sněhobílé naděje vyhasly, rtuť teploměru se uvelebila na deseti stupních, a navíc usedavě pršelo. Jizerská 50, závod se slavnou a pohnutou historií, se pošesté za svou existenci musela zrušit. Skvostné medaile, které připomínají pospolitost sportovců a památku horolezců, spoluzakladatelů závodu, kteří zahynuli pod lavinou kamení, na svoje držitele počkají.

Když se na Vánoce běžky smutně krčí v koutě, zato na stráni kvetou sněženky, nic to neznamená, je to teprve zápletka. Do února času dost, pořádná zima teprve přijde. Nebo taky ne. Optimista si nakoupí nové lyžařské vosky, ve stopě už po něm totiž nesmí zůstat škodlivé fluórové sloučeniny, pesimista odnese kolo do cykloservisu. Někdy se náhle ochladí a začne chumelit, jenomže pořád není vyhráno. Sněhová duchna v lednu nepředstavuje záruku, že Jizerská 50 je v suchu, tedy že bude i za pár týdnů dostatečná sněhová pokrývka. Takže zatímco účastníci závodu (letos jich měl být rekordní počet) ladí formu nebo outfit a už se vidí na trati, pořadatelé stále hypnotizují předpověď počasí a slovo obleva je budí ze spaní.

Podle meteorologické analýzy bývají v první polovině února Jizerské hory s více než devadesátiprocentní pravděpodobností pod sněhem, jenomže jakákoli pravděpodobnost není jistota. Jisté je jenom to, že po pololetním vysvědčení nastává drama. Jeho scenáristy jsou Pánbůh, globální oteplování, sférické vlivy nebo zákon schválnosti, můžete si vybrat. „Do poslední chvíle to jsou vždy nervy,“ konstatuje šéf marketingu Jizerské 50 Marek Tesař. Před deseti lety si chtěli hojnou účast a dobré počasí pojistit kreativní pozvánkou, v níž byla špetka umělého sněhu a krédo vytrvalců: Co tě nezabije, to tě posílí. Některé pozvané však sněhová umělotina v obálce natolik zneklidnila, že raději přivolali hasiče.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!