Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Robert Procházka / Právo / Profimedia

Bohumil Pečinka: Fiala horší dvojka, Rakušan horší trojka. Jak si vedla vláda v právě končícím roce?

Fotbaloví novináři sestavují žebříčky nejlepších hráčů a hodnotí jejich výkony v uplynulém roce. V Reflexu jsme se pokusili o něco podobného, jen fotbalisty nahradili ministři. Hodnocení je jako ve škole: 1 je nejlepší, 5 nejhorší.

Žádná vláda po revoluci netrpěla takovým rozdílem mezi tím, jak reálně funguje a jaký má mediální obraz. Fialova vláda si v zásadních oblastech života (bezpečnost, zahraniční politika, obrana, stabilizace veřejných financí) nevede vůbec špatně, ale v řadě jiných věcí je tak bezradná, že to vytváří dojem party amatérů, kteří vedou zemi do zkázy. Co je příčinou?

V čele vlády sice stojí politolog, ale ani on, ani jeho kolegové nejsou schopni svému snažení dát nějaký souhrnný příběh. Prostě svázat snažení do nějakého vyprávění, o co jim dohromady jde – odkud přicházejí, kde jsou a kam jdou. Jejich výroky příliš připomínají bloudění.

Za třicet let v žurnalistice jsem rovněž nezažil vládu, která by nedokázala mluvit nejen s novináři, ale ani se svými voliči. Jedna věc je něco dělat, druhá, jak to předat dál. Ještě před pár lety plnila média roli zprostředkovatele informací. Dnes už to mohou politici dělat i samostatně přes sociální sítě. Nejlépe když využívají obě linky. Fialův tým nezvládá ani jedno, ani druhé. Je to zvláštní bezradnost čtyřicátníků a padesátníků tváří v tvář moderní době.

Komunikační poloilegalita

Pak zbývá ještě jedna cesta: jít přímo k lidem a objíždět kulturáky v okresních městech. Iniciativa, která spolehlivě přitáhne jak novináře, tak influencery – a dosah jejich sdělení se zmnohonásobí. Když to dokážou podcasteři, není důvod, proč by sály nemohli vyprodat důležití ministři Fialovy vlády.

Tahle komunikační poloilegalita musí skončit takovým oslabením důvěry ve vládu, že z ní dříve nebo později některá ze stran logicky vyskočí. Navzdory tomu, že Fialova vláda je jednou z nejstabilnějších v polistopadové době. Nejen proto, že má většinu 108 poslanců z celkových 200 v Poslanecké sněmovně. Takhle vláda má především dobré těžiště a sjednocujícím prvkem je nekonfliktní premiér. Navíc ji drží při sobě vidina návratu Andreje Babiše.

Nejde však dlouhodobě vládnout, když ani ve svých voličích nevzbudíte podporu pro své kroky. Fialova vládní osmnáctka tak připomíná fotbalový tým, který bojuje, dostává se do šancí, občas vstřelí branku, ale body do tabulky si zapisují jiní. Jak jsou na tom jednotliví hráči? A jaké si zaslouží hodnocení svých výkonů?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!