Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Ilustrační kresba
Ilustrační kresba
Feri jak jsme na něj byli zvyklí.
Feri jak jsme na něj byli zvyklí.
Mgr. Dominik Feri
14
Fotogalerie

Co přinesla aféra Feri? Dva pohledy na téma sexuální obtěžování v Česku

Reflex přináší dva pohledy na vztahy mezi muži a ženami, na hranice sexuálního obtěžování, právní důsledky tlaku neziskovek na novelizaci zákona a svět budoucnosti, kdy flirt bude považován za znásilnění.

Tiché dohody: Překonejme strach a stud z veřejného odsudku

Že se nějaká Ferigate v Česku dřív nebo později přihodí, bylo jasné. Země, kde hipstersky odění mladí právníci ještě i dnes, poté, co se světem prohnal nelítostný hurikán #MeToo, pronášejí pobaveně nahlas: „Ty chodíš s tou prsatou blondýnou?“, o lekci slušnosti přímo žadoní.

Ve své úplně první novinářské práci jsem sexuálnímu obtěžování čelila. Slovníkem dnešní doby: byla jsem obětí sexuálního predátora. Až na to, že jsem se nakonec obětí nestala. Ne že bych byla nějak uvědoměle statečná, naopak: bylo to kdo s koho a já se vzhledem k pocitu, že tak jako tak tahám za kratší konec, rozhodla hrát vabank. Ani pocity nekonečného ponížení a studu (to jsem tehdy v nepopsatelné míře cítila) mě nezastavily.

První zkušenost

Začalo to nenápadně machistickými poznámkami na mou osobu, primárně na něžný vzhled, jež měly být komplimenty. Mně bylo osmnáct a ještě jsem vlastně nic nenapsala, studovala jsem univerzitu a tohle bylo první „psací“ místo v životě. On byl víc než padesátiletý novinářský bard. A kancelář jsme sdíleli spolu.

Slovní ataky se stupňovaly, postupně přicházelo klepání na ramena, držení za zápěstí, sliby, jak ze mě bude špičková reportérka a jak se moje punčocháče budou krásně vyjímat přehozené přes opěrák jeho gauče.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!