Video placeholde
Pieta na Národní třídě: Senátor Pavel Fischer (17. 11. 2021)
Předseda senátního Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer (vpravo), předseda Senátu Miloš Vystrčil (vlevo) a 1. místopředseda Senátu Jiří Růžička (uprostřed) (18. 4. 2021)
Předseda Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer (vpravo) a 1. místopředseda Senátu Jiří Růžička (vlevo) (18. 4. 2021)
Senátoři Pavel Fischer a Tomáš Czernin na semináři v Senátu o zločinech komunismu
Senátor Pavel Fischer kandidoval v roce 2018 na prezidenta.
23
Fotogalerie

Senátor Fischer: Hlavně se nanakazit čínskými praktikami. Je to civilizační zápas

Senátoři rozhodnou o pandemickém zákoně. Ve středu o něm jednají senátní kluby a výbory a ve čtvrtek přijde na plénum. Už teď někteří senátoři avizují, že návrh, který prošel ve stavu legislativní nouze Poslaneckou sněmovnou, nepodpoří. Právě zrychlené projednávání této kritizované novely se senátorům nezamlouvá ze všeho nejvíc. Někteří dávají najevo, že jsou ochotni o předloze jednat, ale nevidí žádný důvod ke spěchu a trvají na dostatku času k projednání. Část senátorů ale už jasně dala najevo, že novelu nepodpoří za žádných okolností. 

„Pokud vím, tak proti zákonu se chystá hlasovat celá řada senátorů za ODS i STAN,“ cituje deník Právo nejmenovaný zdroj. Výhrady k novele už vyjádřili i někteří senátoři za TOP 09 či Piráty. 

Jedním z těch, kdo deklaroval, že bude hlasovat proti, je i nezařazený senátor a kandidát na prezidenta Pavel Fischer. Pandemický zákon je podle něj mimořádné opatření pro mimořádnou dobu. Problematických částí návrhu zákona je podle něj víc, nicmně jeho největší slabinou však je, že vzbuzuje nedůvěru občanů, protože mu nepředcházela patřičná diskuze. 

V podcastu A plus X v diskusi hodnotí i nesouhlasné projevy občanů, kteří nejen zahltili mailové schránky zákondárců výzvami k odmítnutí zákona, ale téhož se domáhali demonstracemi před sněmovnou. "Já některé ty protestní hlasy, přestože mě třeba zaskočí jejich projev, beru jako učet vystavený za to, co dělaly minulé vlády a ministři zdravotnictví," říká v rozhovoru s Angelikou Bazalovou. Způsob, jakým politici pandemii řešili, podlomil podle něj důvěru občanů ve stát. "My si můžeme položit otázku, k čemu je stát. Pokud nás stát neochrání a prošustruje důvěru občanů, pak to lze vyhodnotit tak, že stát selhal. A teď si musíme říct, co s tím budeme dělat," říká v podcastu A plus X senátor Pavel Fischer.