Video placeholde

Skalpel v mozku a smyčec v ruce. Pacientce odstraňovali z hlavy nádor, zatímco hrála na housle

Turnerová (53) je profesionální houslistka. Při koncertu v roce 2013 však prodělala záchvat a posléze jí byl diagnostikován pomalu se zvětšující mozkový nádor. Její situace se postupně zhoršovala, a proto Dagmar nedávno přistoupila na operaci.

Lékaři před operací pozorně zmapovali pacientčin mozek a zjistili, že nádor se nachází v předním laloku pravé hemisféry, velmi blízko oblasti, která je zodpovědná za motoriku levé poloviny těla, tudíž levá ruka těla pacientky by mohla být operací ovlivněna. Houslistka ale namítla, že levá ruka je pro ni důležitější než pravá, neboť levačkou drží krk houslí a tiskne struny.

Aby bylo jisté, že jemné motorické funkce na obou rukou budou zachovány, dohodl se lékařský tým s pacientkou na zvláštním řešení. Během operace po otevření lebky byla pacientka probuzena z umělého spánku, aby mohla vzít do rukou housle a hrát. Tím chirurgové poznají, že úkony, které provádějí, nenaruší motoriku pacientky.

Operace proběhla bez komplikací a profesor Keyoumars Ashkan, neurochirurg nemocnice, poté sdělil, že se chirurgickému týmu podařilo odstranit přes 90 % nádoru včetně všech agresivních částí a zároveň zachovat plnou funkci levé ruky houslistky.

Aby pacient hrál na hudební nástroj během operace, je vzácná, nikoliv však ojedinělá situace. Například v roce 2016 odstranili lékaři nádor z mozku učitele hudební výchovy, zatímco hrál na saxofon, další známé případy zahrnují flétnu nebo kytaru.