Ivan Bartoš

Ivan Bartoš Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Největší konflikt jsme měli, když manželka dělala guláš, zapomněla na něj a spálila ho. Já ani necekl, protože je mi jedno, jestli se guláš spálí, ale ona se sama vytočila a šla se na dvě hodiny projít.
My nejsme ani levičáci, ani zelení II, už vůbec ne neomarxisti. Jsme liberálové, otevřená strana, která chce dělat rozhodnutí na základě faktů a dat.
Pirátské Vánoce: Ivan Bartoš se pochlubil fotkami dárků, stromečku i manželky Lydie Franky
Ivan Bartoš (Piráti) s harmonikou
Ivan Bartoš (Piráti) s harmonikou
6
Fotogalerie

Šéf pirátů Ivan Bartoš: Ani jako premiér bych si dredy neostříhal

Je charismatický, přesvědčivý. Při posledních volbách přivedl piráty do sněmovny, po příštích je chce přivést do vlády. Znovuzvolený předseda Ivan Bartoš (39) je nepřehlédnutelným politikem, křtěným husitou, muzikantem, odpůrcem lhaní v politice. O víkendu absolvoval turnaj ve strategické karetní hře Magic: The Gathering. „Je to skvělá hra pro všechny nad třináct. Chcete-li, aby se vaše dítě vyhnulo drogám, ať ji hraje, nebude mít na nic jiného peníze,“ říká mi šéf strany, která chce legalizovat marihuanu. Neškodí pirátům, nechávají-li veřejnost nakukovat do stranické kuchyně, když z ní třeba zazní, že jsou „strana plná kreténů“? Ohrožují sociální sítě demokracii? Hádají se doma s manželkou, rovněž pirátkou, kvůli politice? Plus rychlokurs pro čtenáře, kteří nemají čas či chuť prostudovat pirátský program.

Piráti chtějí po volbách do vlády. Stanete-li se premiérem, necháte si dredy? Co pro vás – čtyřicátníka – znamenají?

Dredy jsou úplně stejný účes jako třeba vaše mikádo. Cítím se v nich pohodlně, patří ke mně, měl jsem je už na vysoké škole. Až začnu plešatět, zvážím, jestli se v dredech budu i s holým temenem cítit dobře. A s tím premiérem předbíháte. Ale stanu-li se jím, dredy si určitě nechám.

Vaše žena o vás řekla, že jste jako ona silný introvert. Není to pro politika handicap? Máte i doktorát z informační vědy, jste vystudovaný „ajťák“, což není zrovna extrovertní profese.

Já bych to spíš obrátil. Nemám, ačkoli jsem muzikant, přirozenou potřebu exhibovat. V politice je pro mě motorem změna, které chci ve společnosti dosáhnout. Když jdu na nějaké veřejné vystoupení, musím v sobě překonávat bariéry, to ano. Paradoxně mám větší trému, mluvím-li v ostravském Gongu na pirátském celostátním fóru k „našim“ 750 lidem, než když jdu do televizní debaty sledované půlmiliónem diváků. Podstatné je, zda mluvím o věcech, jimž rozumím. Nebojím se naštěstí přiznat, že něčemu i nerozumím, člověk není antický filozof. Před půl rokem jsem v televizi řekl něco chybně, zavolal jsem tam a redaktor mou omluvu večer tlumočil divákům.

Vyzkoušejte Reflex Premium. Nyní na 30 dní ZDARMA exkluzivně v mobilní aplikaci Reflex. Více ZDE >>

Když už jste zmínil muzikantství – četla jsem, že jako DJ mixujete psychedelic trance, hrajete na akordeon, zpíváte v punkové kapele Nohama napřed. To provozujete i při ­politice?

Nemám moc čas. Harmonikou jsem si přivydělával při studiích. I doba se už změnila. Taková ta nálada, kdy jsem přišel na pozvání zahrát do hospody nebo do kempu na Mácháč a byl tam prakticky nejobletovanější člověk, protože lidi zpívali a bavili se, zhruba před patnácti lety vyprchala. Dneska spíš lidi chodí do hospody zanadávat si. Při studiích jsem jezdil i se soundsystémem, hrál elektronickou hudbu. Teď mám na únor naplánované hraní s kamarádkou DJ Lolou, i v kampani rád zahraju. Ostatně na celostátním fóru jsme měli v klubu večírek elektronické hudby „klacky v kýblu“, kde hráli lidi z pirátské strany.

Jste pokřtěný v husitské církvi. I svatbu jste měli v husitském kostele. Víra vám v politice pomáhá, anebo to s ní máte spíš těžší?

Je to maximální vzpruha. Jsem křtěný v osmnácti letech. Tehdy jsem šel studovat na bohosloveckou fakultu psychosociální vědu a péči o staré lidi, protože jsme měli doma starou babičku. Poselství evangelia, že Bůh je láska k bližnímu, je můj vnitřní motor. Nikomu to necpu, každý vzhlíží k něčemu jinému. Já beru víru i jako závazek definující míru lidského chování.

Vaše žena je rovněž pirátka. Jste její stranický šéf. Hádáte se doma kvůli politice?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!