Novoroční setkání v Lánech

Novoroční setkání v Lánech Zdroj: ČTK

Děti jako politická zbraň poslední reputační záchrany… Andrej Babiš umí i tohle

Přizvání potomků na tradiční novoroční setkání v Lánech bylo od prezidenta a zvláště od premiéra chytrým tahem. Jakkoliv z hlediska protokolu neobvyklým – když už, tak ještě manželky (či manželé). Jelikož šlo na rozdíl od pravidelných schůzek hlavy státu a šéfa vlády nikoliv o pracovní, ale spíše o společenskou událost, netřeba za to dštít na oba oblíbené terče spravedlivého hněvu síru. Majestát Lán neutrpěl, anebo určitě ne víc, než když se z tamního balkónku kdysi zasněně rozhlížel komunista č. 1 Miroslav Grebeníček.

Jak pro Miloše Zemana, tak pro Andreje Babiše to byl šikovný pokus o zlepšení či zjemnění vlastní reputace. A vyšlo to. Setkání z pochopitelných důvodů přitáhlo dostatečnou mediální pozornost, reakce byly většinou pozitivní. Některé weby to dokonce pojaly i jako módní přehlídku zúčastněných slečen a dam. Jako PR akce tedy úspěch.

„Nemáme žádné problémy, a proto se můžeme usmívat,“ konstatoval při úvodním společném focení Miloš Zeman. Po obědě ho pak Andrej Babiš pochválil, že „je ve skvělé formě, přibral šest kilo“. Nebyla to ale jen prezidentsko-premiérská selanka. Hlavní roli tentokrát sehrály děti obou politiků.

Prezident a premiér z lánského dýchánku vyšli jako rodinné typy. Dojem nezkazil ani fakt, že se účastnily jen děti z jejich druhých manželství – Zemanova dcera Kateřina a Babišovi potomci Vivien s Frederikem. Zvláště šéf vlády má v tomto ohledu na rodinné reputaci co napravovat. Nedávné snímky z předvánoční party jeho manželky Moniky s jejími přáteli v čele s „floristou“ Ivanem Šablatúrou byly asi silné kafe i na mnohé věrné babišovce.

Premiér ale už mockrát dokázal, že s kartou „rodina“ dokáže šikovně hrát. Ať už šlo o svatbu s Monikou (už tehdy Babišovou) jistě jen náhodou pár měsíců před sněmovními volbami. Nebo o přísahu „na zdraví svých dětí“, že nebude zasahovat do fungování médií v agrofertím koncernu Mafra. Či využití potomků pro rozjezd projektu Čapí hnízdo a získání dotací na jeho výstavbu.

A právě pro Andreje Babiše je zlepšování image důležitější i z dalšího důvodu. Je to on, koho čekají letos krajské a příští rok sněmovní volby. Miloši Zemanovi to může přinést tak maximálně pár bodíků v průzkumech hodnocení. Ale hlavně – jednou může „svému příteli Andrejovi“ připomenout, jak mu tehdy před voliči pomohl napravovat rodinnou reputaci. Samozřejmě až po něm něco bude chtít.