Zdroj: AMC Networks Central Europe

3
Fotogalerie

Japonským duchům oceán nedělá problém: Sledujte pokračování seriálu TEROR: Zvěrstvo

Už úvodní scéna je pouze pro silné povahy: Japonka oblečená jako gejša utíká k jezeru. Zdá se, že celkem neovládá svoje pohyby, jako by jejím tělem něco hýbalo proti její vůli. Klekne si, z tradičního drdolu vytáhne hůlku, kterou si strčí do ucha a přitlačí. Mrtvá padá na zem... Pokud vás bavil hororový seriál The Terror, určitě si nenechte ujít jeho druhou sérii s názvem TEROR: Zvěrstvo. První epizodu odvysílá televizní stanice AMC už 15. srpna ve 22:00.

Pokračování hororové antologie TEROR: Zvěrstvo překypuje napětím. Děj se odehrává během druhé světové války a pojednává o sérii bizarních úmrtí, které pronásledují členy japonsko-americké komunity a o cestě mladého muže k pochopení a boji proti zlovolné nadpřirozené bytosti, která je za ně zodpovědná. Druhá série sleduje příběh syna japonských přistěhovalců Chestera Nakayamu (Derek Mio) a jeho rodiny a přátel z kalifornského ostrova Terminal, kteří po útoku na americkou námořní základnu Pearl Harbor čelí pronásledování americkou vládou a bojují proti zlému duchovi, který ohrožuje jejich budoucnost. Chester se ocitl mezi dvěma mlýnskými kameny – mezi ostrovní japonskou komunitou, ve které vyrostl a svým životem 22letého Američana. Je to hrdý, tvrdohlavý mladý muž, který doufá, že jednoho dne opustí svůj „malý ostrov“ a bude cestovat po světě jako fotograf časopisu LIFE. Chesterův vztah i život v japonské komunitě se ocitá pod tlakem extrémních okolností, které mění život. Jeho reakce na tyto události ho přivede na zrádnou cestu, která ho naučí, co to znamená být Američanem a člověkem.

Na vlastní kůži

TEROR: Zvěrstvo vypráví často přehlížený příběh internace Japonců. Od roku 1942 do roku 1945 poslali vlády Spojených států amerických a Kanady více než 145 000 svých občanů japonského původu do internačních táborů. Museli opustit svoje domovy jenom proto, že oni nebo jejich předkové se narodili v Japonsku. TEROR: Zvěrstvo je o těchto lidech a jejich houževnatosti tváří v tvář obrovské nespravedlnosti.

AMC Networks Central Europe

Podobně jako první série, i TEROR: Zvěrstvo kombinuje skutečnou historii s vymyšlenými hororovými prvky a vypráví příběh se sociálním a politickým podtextem. První sérii připomíná také tím, že se na pozadí významné historické události věnuje osudu skupiny lidí, pronásledované strašidelnou nadpřirozenou entitou. I na druhé sérii se produkčně podílel známý režisér Ridley Scott.

V pokračování hororového seriálu si zahrál George Takei, ikona ze Star Treku. Představuje Yamato-sana, kapitána rybářské lodi v důchodu a staršího člena komunity, který je se svojí rodinou uvězněný v japonsko-americkém internačním táboře. Sám Takei zažil pobyt v takovém táboře jako dítě a jeho teta s malým bratrancem zahynuli při výbuchu atomové bomby v Hirošimě. Kromě hraní se jako konzultant vyjadřoval k historické přesnosti seriálu. Představitel hlavního hrdiny Derek Mio, Američan japonského původu čtvrté generace, má s tématem seriálu taktéž osobní propojení, vzhledem k tomu, že jeden z jeho dědečků žil na ostrově Terminal a po bombovému toku na Pearl Harbor byl držen v internačním táboře Manzanar v Kalifornii.

AMC Networks Central Europe

Kamkoli se pohneš, půjde za tebou

Yūrei jsou bytosti z japonského folklóru, analogické západním legendám duchů. Pojem se skládá z dvou znaků, „yū“, což znamená slabý anebo matný a „rei“, což symbolizuje duši nebo ducha. Stejně jako jejich čínské a západní verze, také oni jsou považováni za duchy, kterým byl odepřen posmrtný klid.

Podle tradičního japonského přesvědčení mají všichni lidé ducha nebo duši nazývanou „reikon“. Když člověk zemře, reikon opustí tělo a vstoupí do jakéhosi očistce, kde čeká na vykonání náležitých pohřebních a po-pohřebních obřadů, aby se mohl připojit ke svým předkům. Pokud všechno proběhne správně, Japonci věří, že reikon je ochráncem svých žijících příbuzných a každý rok v srpnu během festivalu Obon se vrací, aby přijal poděkování. Pokud ale osoba náhle nebo násilně zemře, například se stane obětí vraždy anebo spáchá sebevraždu, když se nevykonají správné obřady nebo když je reikon ovlivněn silnými emocemi, jako je touha po pomstě, láska, žárlivost, nenávist anebo smutek, předpokládá se, že se změní na yūrei, který potom může překlenout propast zpátky do fyzického světa. Emoce či myšlenky nemusí být obzvlášť silné, a dokonce i neškodné myšlenky mohou způsobit narušení posmrtného klidu. Pokud do mysli umírající osoby vstoupí nějaká myšlenka, jejich yūrei se vrátí, aby dokončil poslední myšlenku předtím, než se vrátí do cyklu reinkarnace. Yūrei potom existuje na Zemi, až dokud se nebude moci uložit k odpočinku, buď vykonáním chybějících rituálů nebo vyřešením emocionálního konfliktu, který ho spojuje s fyzickou rovinou. Pokud se rituály nedokončí nebo konflikt zůstane nevyřešený, yūrei bude ve svém pronásledování živých pokračovat.

Japonští duchové se vyznačují bílým oděvem, který představuje bílé pohřební kimono, protože v japonské kultuře, ale také v čínské a indické tradici je bílá barvou smutku, symbolizuje smrt a je barvou duchů. Yūrei má často dlouhé, černé rozcuchané vlasy. Japonské ženy totiž tradičně nosili svoje dlouhé vlasy po celý život učesané v uzlu a s rozpuštěnými je pochovávali. Ruce yūrei bezvládně visí ze zápěstí a lokty drží blízko u těla. Běžně jim chybí nohy a chodila a vznášejí se nad zemí. Zjevují se obvykle mezi druhou a půl třetí hodinou po půlnoci, když je závoj mezi světy mrtvých a živých nejtenčí.

Jestli se nebojíte, sledujte TEROR: Zvěrstvo od 15. srpna každý čtvrtek ve 22:00 hod. na televizní stanici AMC.