iTunes

iTunes Zdroj: Shutterstock

Éra iTunes po 18 letech skončí, Apple svou zastaralou aplikaci zruší a rozčlení ji na tři jiné

Měl to být zachránce hudebního průmyslu v digitálním světě, ve světě volného stahování a pirátských kopií. Nyní ale technologický gigant Apple rozhodl, že po 18 letech svou vlajkovou aplikaci iTunes zruší. Nahradí ji údajně tři jiné aplikace, které budou zaměřené na jednotlivé sektory trhu – hudbu, filmy (a seriály) a podcasty.

Uživatele iPhonů, iPadů či iPodů aplikace iTunes poměrně často vytáčela. Nutnost propojování veškeré hudby či nahrávek a filmů s aplikací bez možnosti jejich jednoduchého „přetažení“ do jablíčkářského přístroje, iritující bezprecedentní přítomnost alba U2 v iTunes, které jste si „museli“ stáhnout, nebo uživatelské podmínky, které obsahovaly přesně 20 699 slov. Nejen to plnilo applovská diskusní fóra a občas i titulky některých médií. Nyní se zdá, že jedna velká éra Applu končí. iTunes má být nahrazen.

Podle agentury Bloomberg se Apple chystá k uvedení tří různých aplikací, které iTunes nahradí. První z nich bude zaměřená pouze na hudební segment, další pouze na filmy a seriály a třetí na podcasty. The Guardian k tomu dodává, že výkonný ředitel společnosti Tim Cook tento krok blíže rozvede na Světové konferenci vývojářů v San José v Kalifornii, která začne v pondělí. Apple se nyní bude soustředit na vývoj co nejefektivnějšího přejití uživatelů iTunes na tři novinky amerického „jablka“.

Bylo to technologické „dítě“ Steva Jobse. Ten dne 9. ledna 2001 tuto revoluční novinku své společnosti uvedl a představil. Díky iTunes si mohli majitelé přístrojů Apple převést svá cédéčka s hudbou do digitální podoby a legálně je poslouchat na jiném nosiči než na zakoupeném CD. Apple tou dobou předběhl své konkurenty a přišel s něčím, co bylo uživatelsky atraktivní. Jenže nyní je už iTunes zastaralý a těžko konkuruje novinkám typu Spotify, který v roce 2008 začal nabízet neomezený přístup k obrovskému množství hudby. Nyní má Spotify na 100 milionů předplatitelů po celém světě, iTunes pouze polovinu.

Apple představil další iPhone, nové chytré hodinky i vyzyvatele Netflixu >>>