Programová konference ODS: Předseda Petr Fiala - ilustrační snímek

Programová konference ODS: Předseda Petr Fiala - ilustrační snímek Zdroj: Blesk - Martin Přibyl

Bude výhodnější mít syny než dcery? ODS chce, aby lidé mohli posílat část sociálních daní na důchody rodičů

V mediálním stínu vylučování Václava Klause juniora z ODS se krčí důležitější návrh strany: občanští demokraté na své programové konferenci uvedli myšlenku, aby lidé posílali jeden procentní bod ze svých sociálních odvodů přímo na důchodový účet rodičů (anebo na zdravotní a sociální služby). Vypadá to dobře, ale má to i velký zádrhel: víc si polepší ti rodiče, kteří vychovali hodné pracovité syny, než hodné pracovité dcery.

Myšlenka se tady v rámci debat o reformě důchodů vrací opakovaně už řadu let. Říká se tomu asignace. Rodiče, kteří si dlouhé roky utrhovali od úst, aby vychovali své děti a nové daňové poplatníky, by takto byli odměněni lepším důchodem. Asignace jsou i jedním z námětů, které posuzuje důchodová komise zřízená ministryní Maláčovou. Mimochodem jiným typem asignací byl i zrušený druhý penzijní pilíř Nečasovy vlády – tam si ovšem část sociálních odvodů posílali lidé přímo sami sobě, na své vlastní budoucí důchody.

Výhody návrhu ODS se zdají jasné: kdo má dobře vychované milující děti, bude mít v penzi víc peněz – pokud jsou to děti, které budou pracovat a odvádět daně/sociální pojistné. Pomiňme teď, že s rodiči jsou ostatní daňoví poplatníci solidární už teď – z veřejných peněz se platí rodičovská dovolená, dětské přídavky, školy, zdravotní pojištění za nepracujícího rodiče i za děti, nově i sleva na veřejnou dopravu, lze si také odečítat nepracující manželku či nepracujícího manžela z daní. Ale proč nezavést i další benefit v podobě příspěvků na jejich penzijní účet, když podpora rodičovství je bohulibá?

Kritici logicky namítají, že postižené děti by rodičům v penzi moc anebo vůbec nepřispívaly. A rovněž by bylo „nevýhodné“ mít dcery, které – podobně jako jejich matky - pravděpodobně část aktivního života stráví péčí o děti a pojistné odvádět nebudou. Navíc i ony po návratu do práce budou nejspíš brát nižší platy než muži, což je jeden z důsledků právě zdejší dlouhé rodičovské dovolené.

Asi by to tu nedopadlo jako v Číně, kde politika jednoho dítěte vedla k potratům ženských plodů. Ale mít syna by bylo fajn i kvůli penzi.