...

... Zdroj: iStock

Příručka moderního fotra: Návod na hlídací babičku

V průběhu rodičovství na člověka číhá řada překážek, které sice lze předvídat, ale stejně jednoho nakonec zaskočí. K tomu, aby těmto překážkám mohl čelit, slouží celá řada takzvaných rodičovských berliček a pomocníčků.

Pomineme-li ne tak úplně legální praktiky jako nějaké utišující drogy, aby to dítě už konečně proboha usnulo, jinak mi jebne, tak tu máme i ty legální. Poměrně důležitý pomocníček pro vaše rodičovství je hlídací babička.

Hlídací babička je vaše matka, či tchyně, která se z nějakého důvodu nemůže nabažit vašeho dítěte a sama od sebe se pravidelně nabízí, že dítě pohlídá.

Hlídací babičky jsou mnohem lepší než nehlídací kafrající babičky, které dítě sice nepohlídají, ale velmi dobře vědí, že své dítě špatně vychováváte, blbě ho oblékáte, dáváte ho na nesprávné kroužky a podobně.

Rozmazlení, možná sex

Ale pozor, i hládací babička může být kafrající babička. Vzhledem k tomu, že se díky ní můžete o víkendu klidně i vyspat, tak ji nějaké to kafrání odpustíte.

Hlídajících babiček známe více druhů. Není to jen kafrající babička. Může to být rozmazlující babička. Ta je velmi oblíbená u dětí, ne tak u rodičů. Rozmazlující babička zahrne dítě nejen láskou, předměty a sladkostmi, ale rovněž mu naruší řád, který rodiče těžce budovali řadu měsíců anebo rovnou let. „U babičky můžeš být dlouho vzhůru, u babičky můžeš jíst v posteli, u babičky je ke snídani, k obědu i k večeři zmrzlina….“ No prostě rozmazlující babička během víkendu dítě rozbije a rodič ho musí přes týden opět spravit.

Na druhou stranu, takové rozbití stojí za to, mít na jeden večer doma klid, zajít si s ženou třeba do kina a potom se pokusit o něco, co jsme dlouho nedělali a možná jsme to už zapomněli, ale co si pamatuju, říkávalo se tomu sex.

Upřímně lituju rodiče, kteří nedisponují ani jednou hlídací babičkou. Musí to být velmi nepříjemné. Nechci machrovat, ale já disponuju rovnou dvěma hlídajícími babičkami. Syna si dokonce zamlouvají klidně i čtrnáct dní dopředu. To je sen.

Posílejte fotky!

Ale pozor, o hlídací babičky musí člověk pečovat. Musí jít tomu štěstíčku trochu naproti. Základem je předat dítě babičce v maximálně možném dobrém rozpoložení. Taktéž je nasnadě mu slíbit něco za to, že bude u babičky hodný. Nelze akceptovat, že dítě babičku první hodinu pokouše, potom se vydělá do obýváku na nový koberec, šutrem rozfláká okno a utrženou nohou od stolu umlátí kocoura. Takového spratka vám nikdo hlídat nebude a budete na to sami.

Právě proto se hodí prevence. Říká se tomu výchova. Je to náročné, ale vyplatí se.

Zkušení rodičové během týdne hlídací babičky takzvaně navnazují. Aranžují dítě do roztomilých poloh a fotografii zasílají babičkám. Těm okamžitě jihnou rodidla a už se nemůžou těšit na dobu, kdy toho malého andílka budou opět hlídat. Hodí se i občasný telefonát, kdy babičce večer řeknete, že dítě ji chce dát dobrou noc. To dítě samozřejmě nechce, ale pokud mu slíbíte lízátko, popřeje babičce a ona bude dojatá.

Pamatujte, že s hlídacími babičkami je třeba pracovat. Předcházet si je. Hýčkat si je. Je to ten největší dar, jaký může rodič mít. Tedy až po tom dítěti samozřejmě.