Nežijeme v pandemii, ale infodemii, říká rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima

Nežijeme v pandemii, ale infodemii, říká rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Jedním výtěrem buď potvrdíme, nebo vyvrátíme obavy z covidu
Emoce kolem covidu hodně souvisejí se sociálními sítěmi a novými médii
LAMP-testy by měly mít výsledek k dispozici zhruba do 45 minut
Počet nakažených bude stoupat s počtem testovaných. Neznamená to, že bude stoupat nebezpečnost infekce.
4
Fotogalerie

Nežijeme v pandemii, ale infodemii, říká rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima

Vědci z Univerzity Karlovy minulý týden ohlásili, že mají k dispozici milión rychlotestů nejen na covid-19, ale i chřipku kmene A a B. Na tiskovce to oznámil rektor Univerzity Karlovy profesor Tomáš Zima (54), profesí lékař-biochemik. Rozhovor jsme vedli také o roli médií, zavírání škol a o tom, kdy je pro člověka nejlepší se koronavirem nakazit.

Kdo za vaším univerzitním ­projektem testovacích souprav stojí?

Tým profesora Kmocha z první lékařské fakulty UK, který se už několik desetiletí věnuje problematice molekulární genetiky. Do testování byl zapojen od jara letošního roku.

Kdy budou testy k dispozici?

Začátkem října. Bude platit: jeden výtěr, jedna souprava, jedno měření. Uplyne hodina, maximálně hodina deset, a vy budete vědět, jestli jste covid negativní, nebo naopak chřipka pozitivní, či úplně negativní.

Co si od toho slibujete?

Až na podzim klesnou teploty a přibudou příznaky respiračních onemocnění, řada lidí bude vyděšená a pocítí strach z virových nebo bakteriálních onemocnění. Jedním výtěrem buď potvrdíme, nebo vyvrátíme jejich obavy. V poslední době jsem se často ptal lidí, jestli měli chřipku. Odpověděli, že ano, a to několikrát. Když se zeptám, jestli je někdo vyšetřoval, odpovědí, že ne. Takhle budou mít jistotu, jestli mají chřipku, covid-19, nebo jen nachlazení.

Může si test udělat člověk sám?

Teoreticky ano, ale nepředpokládám, že má někdo na sporáku termocykler na PCR a přístroj na izolaci nukleových kyselin. Takhle souprava bude určena hlavně pro malé i velké laboratoře a nemocnice.

Kdo ji vyrábí?

 

My jako univerzita nemáme výrobní kapacity. Pro tento účel jsme založili dceřinou společnost Univerzity Karlovy s názvem GeneSpector, s. r. o., a to spolu s dalšími třemi komerčními subjekty. V této kooperaci jsme schopni na trh dodat nyní okolo miliónu testů a můžeme je i výrazně zvýšit, podle poptávky. Klíčové know-how pro transportní roztok viRNAtrap™ pochází z týmu profesora Kmocha.

Americký epidemiolog Mina z Harvardu navrhuje, aby se u člověka testovala nejen přítomnost viru, ale i jeho množství. Důvodem je, že až 90 procent nakažených má tak málo viru, že nejsou pro své okolí nebezpeční. Co tomu říkáte?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!