Poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková a členové Trikolóry se zpěvákem Ortelem.

Poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková a členové Trikolóry se zpěvákem Ortelem. Zdroj: Facebook

Hnus poslankyně Trikolóry. Fotí se se zpěvákem Ortelem, který hrál v kapele, jež chtěla vyvraždit Židy

„Kde blb, tam nebezpečno.“ Říkával slavný český herec Jan Werich. A kde velký blb, tam ještě nebezpečněji, chtělo by se dodat. Tak by se dala komentovat fotografie, kterou si minulou sobotu dala na svůj Facebook poslankyně hnutí Trikolóra Zuzana Majerová Zahradníková. Společně se svými stranickými kolegy je na přátelském snímku zvěčněna se zpěvákem a hudebníkem Tomášem „Ortelem“ Hnídkem. Zahradníková na tom nevidí nic špatného. Jenže Ortel hrál kdysi v neonacistické kapele Conflict 88, která zpívala, že „ty židovské psy“ je třeba „srazit na kolena“ a „vyhnat je z Evropy“.

Protože poslankyně Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková se tváří, že neví, co je Tomáš Ortel zač (původně se plzeňský hudebník jmenoval Hnídek, ale to bylo marketingově zřejmě málo zajímavé, tak si nechal v roce 2013 změnit jméno), dovolím si jí to připomenout na konkrétních příkladech.

Tomáš Hnídek byl na přelomu 90. let členem plzeňské neonacistické kapely Conflict 88. Číslice 88 v názvu bývají kryptogramem pro osmé písmeno abecedy, označují písmena HH a odkazují k nacistickému pozdravu Heil Hitler. V roce 1994 nahrál Conflict 88 neoficiální demo s názvem „Boje národů“. Na něm je i skladba Sionismus, která vyzývá k vyvražďování Židů. Kromě jiných je tam i píseň K.K.K. (zcela jistě to není zkratka amerického rasistického hnutí Ku-klux-klan, že?). V roce 1996 pak kapela vydala kazetu, na které je album „Braň se!“ Opět na něj zařadila, i když poněkud upravenou, skladbu Sionismus. Weby neonacistické scény i léta poté tvrdily, že to byl hit tohoto alba. A určitě jen náhodou byl členem Conflictu 88 v letech, kdy se skladba Sionismus objevila, i jistý Tomáš Hnídek. Dnes Ortel.

Kazeta neonacistické kapely Conflict 88 Braň se!, na které je i skladba Sionismus. Kazeta neonacistické kapely Conflict 88 Braň se!, na které je i skladba Sionismus.|Archiv

Pokud to Majerové Zahradníkové nestačí, zde jsou slova skladby Sionismus, aby věděla, s kým se před několika dny s takovou radostí fotila:

„Kdo je tady podporuje, kde se tady vzali, proč se tady roztahujou, jak ve vlastní zemi. Je to nebezpečí, které nezná mezí, vystavěli synagogy, poroučet by chtěli. Probuďte se válečníci, v naší český zemi, sražte hvězdu šesticípou, co chce zářit na nebi. Probuďte se válečníci, bílý Evropy, sražte konečně na kolena, ty židovský psy. Jestliže si necháme dále, ničit naši zem, nebude už Čechů, budem otroky jen. Proto vezmem svý zbraně, pevně do rukou, vyženem je z Evropy, ať třeba chcípnou. Všude proudy krve, z nepřátelských židů, zhroutila se vláda, těchhle sionistů. Teď zvolíme si vůdce, nebudem stát stranou, záleží jen na nás, kdo nám bude vládnout. Probuďte se válečníci, bílý Evropy, sražte konečně na kolena, ty židovský psy, ty židovský psy, ty židovský psy, ty židovský psy.“

Tomáš Ortel si ale za svým někdejším působením ve skupině Conflict 88 pořád stojí. V jednom rozhovoru k tomu řekl: „Každý máme nějaký vývoj a já se rozhodně za své předchozí působení nestydím, ani toho nijak nelituji.“ Takže vyvraždit Židy je podle něj v pohodě? A co si o tom myslí poslankyně Majerová Zahradníková?

V této souvislosti stojí také za zmínku i skutečnost, že v letech 2013 až 2015 provozoval Hnídek v plzeňské Rybářské ulici restauraci Schenk u Ortela. Hosté si zde mohli objednat i „Guláš pana Ortela“ za - 88 korun. No jistě, těch 88 neznamenalo Heil Hitler…

Předseda hnutí Trikolóra Václav Klaus mladší na fotce poslankyně Majerové Zahradníkové a svých dalších kolegů s Ortelem přesto nezaznamenal nic zvláštního: „No tak byla na nějakém rockovém festivalu patrně. Byl nějak nelegální? Trikolóra je politické hnutí, nikoliv sdružení hudebních kritiků. Pošlete mi seznam kontroverzních umělců - a pak taky těch pokrokových. Zařídíme se podle toho a uděláme směrnici,“ řekl webu Alktuálně.cz

Směrnice samozřejmě Trikolóra nepotřebuje, ale potřebuje jako každá politická strana alespoň elementární pud sebezáchovy a slušnosti, aby nelákala podobně bizarním a navýsost odporným způsobem k sobě extrémistické voliče. Protože kdo se fotí s antisemitou, který posílá Židy na smrt, je blbec, kterého by volit nikdo neměl.