Video placeholde

Roman Prymula promluvil o zmatcích během krize i o druhé vlně koronaviru. Kdy znovu nasadíme roušky?

Spí jen pár hodin, jeho rodině vyhrožovali a za svou novou pozici ve vládě čelí nepříjemné kritice. I takovou daň si koronavirová pandemie vybrala u našeho předního epidemiologa a nyní vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, Romana Prymuly. O rouškách, otevírání hranic, o tom, co by dnes udělal jinak, v čem Česko ovlivnilo celý svět i co mu nedává spát, otevřeně promluvil v pořadu Epicentrum.

„To, jestli máme nejhorší za sebou, říci nemůžeme. S jistotou nemůžeme vyloučit, že tady nedojde k další vlně,“ řekl hned v úvodu čtvrtečního Epicentra epidemiolog Roman Prymula a přiznal, že koronavirus připravil odborníkům mnohá překvapení a překvapuje je dokonce i nadále. Podle jeho slov vědci neustále naráží na nové vlastnosti viru SARS-CoV-2  a vzhledem k tomu, že celosvětově epidemie stále roste, jsou jakékoli predikce podle něj spíše spekulacemi.

Jako příklad možnosti druhé vlny koronaviru uvedl Izrael. „Po několika týdnech, kdy ten výskyt byl poměrně minimální, téměř nulový tak došlo k tomu, že ty případy začaly narůstat. Oni to odůvodnili tím, že rozvolnili limitaci do škol,“ uvedl Prymula a připomněl, že přesto že k masivnímu rozvolňování v rámci docházky do škol došlo ve většině zemí, podobný efekt nikde nepozorujeme.

Až do konce května byl epidemiolog pravou rukou ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Poté, co se jejich cesty v ne příliš dobrém rozešly, si jej vzal k sobě na úřad vlády coby zmocněnce pro vědu a zdravotnictví premiér Andrej Babiš (ANO). V opozici jeho přesun vyvolal četné debaty a poukazováno bylo i na to, že se jedná  o trafiku. Z toho si ale Prymula moc nedělá a na jejich adresu se vyjádřil poměrně kriticky: „Z opozičních politiků po řadu měsíců, kdy se zdrželi komentářů, jsou teď kovaní epidemiologové.“

Více se dočtete ZDE >>>