Od smrti Petra Sepéšiho uplynulo už třicet let.

Od smrti Petra Sepéšiho uplynulo už třicet let. Zdroj: Foto Blesk – Kateřina Moravcová

Iveta Bartošová a její první láska Petr Sepéši.
bartošová sepéši
Iveta Bartošová na úplném začátku své kariéry, když přišla do Prahy.
Petr Sepéši Iveta Bartošová
Petr Sepéši
10
Fotogalerie

Slibná kariéra s tragickým koncem na kolejích. Zpěvák Petr Sepéši by oslavil šedesátiny

Rok 1985 přinesl československému pěveckému rybníčku několik změn. Zlatého slavíka získal slovenský dívčí idol Peter Nagy. V kategorii něžného pohlaví po deváté v řadě slavila Hana Zagorová. Mezi skupinami neměl konkurenci Elán v čele s Jožo Rážem. V témže roce také zahynul nadějný zpěvák Petr Sepéši, partner Ivety Bartošové.

Narodil se 23. dubna 1960 ve městě Brezno nedaleko Bánské Bystrice. Ve dvou letech se celá rodina přestěhovala do Aše. Kraj, jenž hraničí s Německem, byl Sepéšimu osudný. Hudební talent začal projevovat už ve školních letech, postupně ovládal bicí, klavír či baskytaru. Samozřejmostí bylo působení v místním pěveckém sboru.

Už od patnácti let zakládal kapely, které měly kratší životnost. Nejdéle vydrželo uskupení Apendix. Velkou překážkou byla v tehdejší době vojna, kterou absolvoval i Sepéši. Po návratu pracoval jako mechanik textilních strojů, ale mnohem více se vracel k hudbě. Zlomové setkání proběhlo roku 1983 na festivalu Mladá píseň v Jihlavě. Tehdy sedmnáctiletá Iveta Bartošová sice nezískala první místo, ale patřily jí sympatie diváků. Učarovala také Sepéšimu, jenž byl o celých šest let starší.

Knoflíky lásky, po celé léto…

Zpěvák přišel s myšlenkou, že by spolu měli udělat pěvecký pár. S prvními nahrávkami dorazili za Tomášem Gottliebem, tehdejším pracovníkem pražského Lucerna baru. Rozpoznal v nich potenciál a o rok později už Československem zněla píseň Knoflíky lásky. Hit umocnil fakt, že jej zpívala dvojice mladých zamilovaných lidí.

Sepéši žil s Bartošovou v Praze na Zahradním městě. Počáteční idylka se později změnila v nevyvážený vztah. Zpěvák si údajně užíval přízně fanynek, jeho partnerka do něj byla beznadějně zamilovaná. V hudební dráze pokračovali normálně, nahráli dalších několik písní, ale hit Knoflíky lásky už nepřekonali. Spolupracovali například s Karlem Svobodou, Petrem Hannigem či Felixem Slováčkem.

Normalizační hvězdičky vystupovaly v tuzemsku i zahraničí. V roce 1985 se Sepéši s Bartošovou předčasně vrátil ze Sovětského svazu. Na vině byla nemoc Ivety Bartošové. Vynucenou pauzu využil zpěvák po svém. Nasedl do svého „embéčka“ a vyrazil do Aše za rodinou. Později se ukázalo, že toto rozhodnutí stálo Sepéšiho život.

Tragické rozhodnutí

Po příjezdu si užíval slávy, na náměstí v Aši údajně rozdal několik desítek autogramů a přesunul se do Františkových lázní za kamarády. Zpět za milovanou maminkou už nedorazil. Osudným se mu stal přejezd nedaleko hospody, ze které vyrazil. Z netrpělivosti vjel před rozjetý vlak, který ho několik metrů vláčel. Ve zdemolovaném autě neměl šanci přežít.

Slibně začínající kariéra skončila tragicky. Druhý den se o smrti svého pěveckého partnera dozvěděla Iveta Bartošová. Pohřbu, který následoval, se účastnilo několik tisíců lidí. V davu fanynek se nacházela i Sepéšiho ctitelka, která čekala se zpěvákem dítě. Tehdejší prodavačce se narodil syn, jehož pojmenovala příznačně Petr.

Smrt pěveckého parťáka ovlivnila i Ivetu Bartošovou a její psychické zdraví. Mladá zpěvačka později našla útěchu v náruči Ladislava Štaidla. Po rozchodu vystřídala několik dalších partnerů, svůj život završila na kolejích nedaleko Uhříněvsi. Shodou náhod také 29 den v měsíci jako její první láska.