Thilo Sarrazin

Thilo Sarrazin Zdroj: ČTK/AP/Kai-Uwe KNOTH

Podpořila by nepřátelství vůči islámu. Německé nakladatelství odmítlo vydat knihu bývalého politika Sarrazina

Podle německého deníku Bild se nakladatelství Random House rozhodlo nevydat novou knihu známého německého publicisty a bývalého politika za sociální demokracii Thila Sarrazina. Nakladatelství sice uzavřelo se Sarrazinem smlouvu na vydání knihy, ale dle německých médií se nakonec rozhodlo od smlouvy odstoupit kvůli obavám, že kniha by podpořila nepřátelství vůči islámu a muslimům v německé společnosti, a údajně obsahuje i nepodložená tvrzení.

Sarrazin uzavřel smlouvu s nakladatelstvím v roce 2016 na základě desetistránkového shrnutí, o čem kniha má být. Podle německých médií kniha popisuje islám jako brzdu rozvoje civilizace a pokroku. Tento závěr se ovšem nelíbí vedení nakladatelství, a tak smlouvu vypovědělo.

Jak ovšem toto nakladatelství sdělilo německým médiím, knihu sice vydat nechce, ale Sarrazin ji může vydat u jiného nakladatelství. Podle webu Focus.de se k vydání knihy nakonec odhodlalo bavorské knižní nakladatelství FinanzBuch a kniha má být na trhu od konce srpna.

Nejúspěšnější autor

Sarrazin zároveň u mnichovského soudu zažaloval nakladatelství Random House kvůli údajnému poškození dobré pověsti, protože nakladatelství prý odmítlo jeho text kvůli údajně nepodloženým údajům a tvrzením.

Thilo Sarrazin (1945) je nejúspěšnější německý autor po roce 1945. Jeho knihy Německo páchá sebevraždu se jen v samotném Německu prodalo již přes jeden a půl miliónu výtisků. Byl ministrem financí německé spolkové země Berlín a členem představenstva Spolkové banky. Je autorem tří knih. Kromě knihy Německo páchá sebevraždu jsou to tituly Teror ctnosti: O hranicích názorové svobody v Německu a Evropa euro nepotřebuje: Jak nás politické vizionářství zavedlo do krize. Kvůli publikaci Německo páchá sebevraždu mu bylo i vyhrožováno zavražděním.