Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: Profimedia.cz

Kde vznikla falešná zpráva, že Česko uzavře novou dohodu o vracení migrantů? V úřadu kancléřky Merkelové

Premiér Andrej Babiš i představitelé maďarské a polské vlády v sobotu rázně odmítli informace, že tyto země uzavřely s Německem nové dohody o vracení žadatelů o azyl. Podobné zprávy považují za „úplný nesmysl“. Kde se ale tato zpráva vzala? Vychází z dopisu, který německá kancléřka Angela Merkelová poslala svým koaličním partnerům z bavorské CSU a sociálnědemokratické SPD. Měla v něm informovat o výsledcích summitu EU v Bruselu, na kterém se ve čtvrtek a v pátek jednalo hlavně o problémech migrace.

V Německu se vášnivě v posledních týdnech vládní koaliční strany přou, jak dál s migrací. Ministr vnitra Horst Seehofer, který zastupuje bavorskou CSU, požaduje daleko tvrdší opatření zejména proti nelegální migraci, hodlá vracet uprchlíky přímo od hranic, a dokonce prohlásil, že s Merkelovou už dál nemůže v tomto směru spolupracovat. Hovořilo se dokonce o možném rozpadu koalice. Merkelová a Seehofer se proto sešli i v sobotu večer, aby projednali, co se dojednalo o migraci na posledním summitu v Bruselu. 

Všichni politici, včetně českého premiéra Babiše, po summitu totiž tvrdili, že dosáhli nejrůznějších dohod. Podle odborníků se spíše ale jedná o zbožná přání, která mají zabránit další politické eskalaci v různých evropských zemích. Formálně byly skutečně „pohřbeny“ přerozdělovací kvóty, jak to požadovaly země skupiny Visegrád, ale ty byly i tak mrtvé. 

Kancléřka Angela Merkelová, která se snaží ze všech sil zabránit vážným sporům v její koalici, po summitu poslala dopis stranickým a frakčním šéfům koaličních stran (SPD a CSU), ve kterém popsala nová opatření v boji proti migraci. Kromě jiného se v něm podle agentury DPA tvrdí, že Německo uzavře dohody se 14 zeměmi EU o urychlení repatriace migrantů do států, odkud do Německa přišli. Takže by se to mělo týkat i České republiky. Jenže hned tři země, Česko, Maďarsko a Polsko, to v sobotu rezolutně popřely.

Maďarský premiér Viktor Orbán zprávu o tom, že je jeho země připravena takovouto dohodu podepsat, označil za „obvyklé politické blafování“. „Je nemožné, aby migrant vstoupil do Maďarska bez toho, že předtím vstoupí do jiné členské země EU,“ uvedl k tomu mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács. Mluvčí v tomto ale nemá úplnou pravdu, protože taková věc možná je, pokud se migrantům podaří přiletět letadlem. Což se každý rok týká mnoha z nich.

 

Premiér Andrej Babiš k celé věci vydal v sobotu prohlášení, které zcela popírá tvrzení Angely Merkelové. Babiš napsal: „V českých i zahraničních médiích se objevila zpráva, že Německo získalo příslib podepsání dohody o navracení migrantů od ČR a dalších 13 zemí EU. Jak už jsem uvedl ve čtvrtek před Evropskou radou, Německo nás neoslovilo a tuto dohodu bych ani nepodepsal. Žádné jednání mezi Českou republikou a Německem v této věci neproběhlo a moje vláda ani neplánuje, že by se k dohodě, která by znamenala systematické přijímání ilegálních migrantů, připojila. Tyto poplašné zprávy považuji za úplný nesmysl. Žádné jednání neplánujeme. Není důvod o tom jednat. Zásadně to odmítáme.“

Co tedy zprávy pocházející od Angely Merkelové znamenají? Podle německých médií se snaží kancléřka odvrátit hlubokou krizi ve své vládě a používá u toho i nepravdivé argumenty. Jenže to v jejím případě není v otázkách migrace nic nového.

Kvůli popření dohody, kterou měla Merkelová i s Českem uzavřít, panuje v Německu velká skepse, zda jsou výsledky posledního summitu EU skutečně pravdivé. „Vzhledem k rozdílným projevům některých členských států EU lze pochybovat o tom, zda jsou rozhodnutí Rady vskutku realitou,“ řekl například pro nedělní vydání novin Bild am Sonntag Alexander Dobrindt, významný představitel CSU v německém parlamentu.