CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové společně s SPD by už nezískaly ani polovinu hlasů německých voličů.

CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové společně s SPD by už nezískaly ani polovinu hlasů německých voličů. Zdroj: wikipedia.org

Téměř polovina Němců chce, aby Angela Merkelová odstoupila z funkce kancléřky

Na pozadí sporu o migraci, který zasáhl německou vládu, zveřejnila agentura YouGov průzkum, který přinesl pro kancléřku Angelu Merkelovou varovné výsledky. Až 43 procent Němců si podle posledního zjištění přeje, aby opustila svůj úřad, 42 procent chce, aby zůstala a 15 procent odpovědělo, že neví. Mezitím kritika kancléřky sílí nejenom v její vlasti, ale i v mnoha zemích Evropy.

Agentura YouGov v případě průzkumu, jehož výsledky zveřejnila v pátek, považuje za překvapivé, že Merkelová nemá nejsilnější podporu u své vlastní vládní koalice CSU/CDU, ale u Strany Zelených. U ekologické strany si přejí až dvě třetiny lidí, aby ve funkci zůstala. Podivně populární zůstává předsedkyně vlády i u krajně levicové strany Die Linke, kde ji podpořila skoro polovina dotázaných. Naopak u antiuprchlické AfD, která skončila loni na podzim ve volbách třetí, je pouze 6 procent takových lidí.

V případě příznivců vládní koalice CDU/CSU chce až třetina lidí, aby jejích vlastní kancléřka z funkce odešla. Silné je toto volání především v bavorské CSU. Projevuje se v tom spor o migraci s představitelem CSU Horstem Seehoferem, který je ministrem vnitra.

Seehofer v sobotním rozhovoru pro list Süddeutsche Zeitung zopakoval, že pokud řádný summit prezidentů a premiérů EU, který se koná ve čtvrtek a v pátek v Bruselu, nepřinese účinné řešení, začne migranty, kteří se již registrovali v jiné členské zemi, odmítat na německé hranici navzdory vůli kancléřky. Tím by nastal v německé vládní koalici bezprecedentní stav.

Současně s tím, že kritika Merkelové zejména kvůli nezvládnuté migraci sílí, průzkum YouGov ukázal, že více Němců si myslí, že kvůli tomu se vládní koalice nerozpadne. Jen 32 procent respondentů uvedlo, že koalice by mohla padnout, naopak 45 procent lidí si to nemyslí. Současně se ale polovina dotázaných domnívá, že příští volby CSU/CDU už nevyhraje.

Za varovné pro Angelu Merkelovou jsou v Německu považovány i vyrovnávané výsledky průzkumů, protože v minulosti požívala přesvědčivě vysoké důvěry obyvatel.