Angelo, vracej imigranty, nebo skonči. Většina Němců je pro pád Merkelové vlády, pokud nezačne vracet migranty

Většina Němců je pro to, aby skončila současná velká koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD), pokud se CSU neprosadí se svým požadavkem vracet část migrantů rovnou na německých hranicích. Ukázal to průzkum veřejného mínění, o němž informuje list Augsburger Allgemeine.

Pro ukončení koaliční spolupráce v případě, že Německo nezačne z hranic vracet žadatele o azyl, kteří už byli registrováni v jiné zemi Evropské unie, je 53 procent Němců, opačný názor jich má 40 procent.

Ještě výraznější je tento poměr v Bavorsku, kde je Křesťanskosociální unie (CSU) dominantní politickou silou. Pro konec vlády, která se rodila jen složitě a ve funkci ještě není ani 100 dní, se tam v případě neprosazení požadavku CSU vyslovilo 71 procent dotázaných, proti jich bylo jen 24 procent.

Vracení běženců proti evropskému právu

Vracení běženců přímo z hranic Německa zatím odmítá kancléřka Angela Merkelová (CDU) i koaliční SPD. Merkelová argumentuje tím, že by takový postup byl v rozporu s evropským právem a že je záležitost nutné řešit dohodou s dalšími evropskými zeměmi.

Dnes bude o problému, který podle mnohých skutečně začíná ohrožovat celou velkou koalici, jednat vedení CDU i CSU. Šéfka německé vlády by se k němu měla vyjádřit na odpolední tiskové konferenci.