Slavný ruský obraz „Ivan Hrozný a jeho syn Ivan 16. listopadu 1581“ poškodil vandal.

Slavný ruský obraz „Ivan Hrozný a jeho syn Ivan 16. listopadu 1581“ poškodil vandal. Zdroj: Treťjakovská galerie

Ivan Podporin, vadnal, který poničil Repinův obraz
Ivan Podporin, vadnal, který poničil Repinův obraz
Ruský malíř Ilja Repin
4
Fotogalerie

Vandal v moskevské galerii poškodil jeden z nejslavnějších ruských obrazů

V moskevské Treťjakovské galerii poškodil v pátek večer vandal obraz malíře Ilji Repina „Ivan Hrozný a jeho syn Ivan 16. listopadu 1581“, který patří mezi velmi významná díla ruského výtvarného umění. Informovala o tom oficiální představitelka ruského ministerstva vnitra Irina Volková. Podobnou újmu obraz utrpěl už v roce 1913.

J

ak napsala ruská média, k incidentu došlo v pátek pozdě večer, před uzavřením galerie, když pracovníci vykonávali obvyklou kontrolu sálů. Jeden z návštěvníků pronikl do prázdného sálu a železným ohradním sloupkem rozbil sklo, které dílo chránilo. Pak vážně poškodil obraz. Střepy prořízly plátno na několika místech. Při pádu obrazu byl poškozen také rám. Policie vandala na místě zadržela.

Tisková služba Treťjakovské galerie ale sdělila, že to nejcennější na obraze - obličeje a ruce cara i careviče - nebyly naštěstí poškozeny.

Odborníci teď zkoumávají rozsah poškození a připravují program rekonstrukce obrazu.

Ruský malíř Ilja Repin obraz „Ivan Hrozný a jeho syn Ivan 16. listopadu 1581“ maloval v letech 1883 až 1885. Plátno zachycuje Ivana IV. Vasiljeviče, prvního ruského cara, jak objímá svého umírajícího syna, kterého právě udeřil a smrtelně zranil v nekontrolovatelném návalu vzteku. Podoba Ivana je v kontrastu s podobou jeho klidného, skoro kristovsky vyhlížejícího syna. Jedná se o jeden z nejznámějších obrazů ruského výtvarného umění.

Není to poprvé, kdy na tento obraz zaútočili vandalové. Už 16. ledna 1913 mladý malíř ikon Abram Balašov třikrát propíchl dílo nožem. Pak musel Repin své dílo namalovat prakticky znova.

Kolem Ilji Jefimoviče Repina (1844 – 1930) byl ve 20. letech minulého století vybudován kult jeho realistického umění a byl vydáván za předobraz a vzor celého socialistického realismu v Sovětském svazu. Repin studoval v Petrohradě a na stážích pobýval také v Itálii a ve Francii. Zemřel v září 1930 ve Finsku. V 19. století byl považován za nejuznávanějších ruského malíře Jeho význam byl přirovnáván k Lvu Tolstému, který byl slavným spisovatelem a filozofem.