Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Island má revoluční zákon – muži nesmí dostat za stejnou práci více peněz než ženy

Nový zákon na Islandu zakazuje od začátku ledna platit mužům ve stejných pracovních pozicích více než ženám. Jedním z hlavních důvodů proč nařízení prošlo, je také velká účast žen v islandském parlamentě, kde je téměř polovina poslankyň.

Nový zákon se týká jak veřejné, tak soukromé sféry. Všechny úřady a podniky s více než 25 zaměstnanci budou muset získat vládní potvrzení o rovných platových podmínkách, jinak budou čelit pokutám. Informoval o tom web International Business Times.

Podobné opatření platí například i ve Švýcarsku nebo v americkém státě Minnesota, ale na Islandu, jako v první zemi světa, je možné podle zákona podobný postup i vymáhat.

„Právo rovnosti je lidské právo. Musíme zajistit, aby muži a ženy měli v práci stejné příležitosti. Je naší povinností to zajistit,“ řekl už před časem islandský ministr pro rovnost a sociální věci Thorsteinn Viglundsson.

K celkovému platovému narovnání mezi ženami a muži by na ostrově mělo dojít poměrně brzy, stát se tak má již do roku 2022.

Pokud jde o všeobecnou genderovou rovnost, tak Island patří podle statistik Světového ekonomického fóra do světové špičky společně s Norskem, Finskem a Švédskem.