Slavná francouzská herečka Brigitte Bardotová kouřila v mnoha filmech. To ale možná ve Francii zakážou.

Slavná francouzská herečka Brigitte Bardotová kouřila v mnoha filmech. To ale možná ve Francii zakážou. Zdroj: Profimedia.cz

Francie uvažuje o zákazu kouření ve filmech. To by kdysi legendární Brigitte Bardotová nemohla hrát

Ve Francii se objevily návrhy politiků na zákaz kouření ve francouzských filmech, které budou v budoucnosti natočeny. Jenže podobné nápady se setkaly se širokým posměchem. Poukazováno je zejména na to, že pak umělecká díla budou odrážet pouze pokroucenou realitu, protože mnoho lidí samozřejmě v zemi galského kohouta i nadále kouří.

Největší hvězdy francouzské kinematografie kouří v mnoha svých filmech zcela pravidelně – například legendární hvězda minulosti Brigitte Bardot, nebo Gerard Depardieu či Pierre Richard.

Senátorka Nadine Greletová-Certenaisová ale přesto přišla s požadavkem, že má být zahájena diskuse o zákazu kouření ve filmu. Chce k tomu předložit i návrh zákona. „Filmový průmysl je reklamou pro spotřebu tabáku a kouření normalizuje,“ tvrdí Greletová.

Je přitom pravda, že v současnosti ve zhruba 70 procentech nových francouzských filmů alespoň jedna osoba kouří.

Přestože návrhy senátorky se nesetkaly s moc velkých pochopením, ministryně zdravotnictví Agnès Buzynová s nimi souhlasí. „Nerozumím významu kouření ve francouzské kinematografii, demoralizuje to společnost,“ řekla ministryně. Slíbila „rozhodnou akci“ proti kouření ve filmu, ale na rozdíl od senátorky Greletová neřekla, zda má na mysli úplný zákaz.

Návrhy se ale nesetkávají s podporou především proto, že by jak podle odborníků, tak podle veřejnosti, zcela deformovaly realitu. Nikdo totiž například nenavrhuje, aby se ve filmech nepil alkohol, aby se netočily filmy o drogách, zločinu či aby nikdo neviděl páchání závažných dopravních přestupků, které mohou vést k usmrcení.

Nejasná je i otázka, zda by starší filmy, kde se kouří, musely obsahovat nějaké upozornění o zdravotní škodlivosti kouření.

Debata se objevila v době, kdy se francouzská vláda pokouší vrátit k staršímu návrhu, aby do roku 2020 stála krabička cigaret minimálně 10 euro, tedy v přepočtu kolem 256 korun.