Mauranne (vlevo) a Lauru zabil v neděli islámský terorista v Marseille.

Mauranne (vlevo) a Lauru zabil v neděli islámský terorista v Marseille. Zdroj: Facebok

Příběh dvou mladých sestřenic, z kterého mrazí. V Marseille je zavraždil islámský terorista

Chaotické referendum o nezávislosti v Katalánsku, které provázela nebývalá policejní brutalita proti neozbrojeným voličům i strašlivá masová vražda v americkém Las Vegas, zastínily v neděli barbarský čin islámského teroristy u železničního nádraží Saint-Charles ve francouzské Marseille. Muž původem z Tuniska tam zavraždil dvě mladé dívky. Z jejich příběhu doslova mrazí. A mrazí také z toho, že policie ho propustila jen den před zbabělým teroristickým útokem. Chtěla sice na něj uvalit vazbu, ale soud na žádost neodpověděl.

Laura a Mauranne, byly dvě hezké sestřenice, které v nedělním teplém dni seděly na lavičce před vlakovým nádražím Saint-Charles ve francouzském pobřežním městě Marseille. Čekaly na Lauřin vlak, kterým měla odjet do Lyonu. Tam bydlela na předměstí Rillieux-la-Pape. Laura přijela do Marseille na oslavu svých blížících se 21. narozenin a sestřenice ji druhý den doprovodila na stanici.

Při čekání na vlak se k nim podle francouzských médií přihnal s výkřikem „Alláhu Akbar!“ mladší muž, který se jmenoval Ahmed H., a jednu z děvčat bodl nožem dlouhým 20 centimetrů. Pak poodešel, ale za chvilinku se vrátil a usmrtil i druhou mladou ženu. Jedné zasadil rány do krku, druhé do břicha. Za několik okamžiků ho pak zastřelila všudypřítomná policie, protože ve Francii je už od listopadu 2015 vyhlášen výjimečný stav. Terorista podle záběru z kamer dorazil k nádraží v neděli v 13,32 a čin spáchal sedm minut poté.

Laura studovala druhým rokem zdravotní školu a podle lyonských novin Le Progrès se přes svůj mladý věk velmi aktivně zapojovala do práce pro potřebné. Byla dobrovolníkem ve sdružení, které pomáhalo s péčí o malé děti a před třemi lety se připojila i ke skautskému hnutí. Toužila se stát zdravotní sestrou.

Dvacetiletá Mauranne pocházela z města Éguilles a studovala medicínu na univerzitě v Marseille, kde bydlela na kolejích. „Byla brilantní studentkou a čekala ji skvělá profesní budoucnost,“ řekla po smrti své studentky zdrcená rektorka univerzity Yvon Berlandová.

K vraždě se ihned přihlásil Islámský stát a řekl, že Ahmed byl jedním z „jeho vojáků“. Příslušnost k této organizaci se ale zatím nepodařilo prokázat. Francouzský prezident Emmanuel Macron pak řekl, že je „znechucen barbarským činem“.

Šokující na celé události ale je, že se ukázalo, že francouzské úřady mají bohužel podíl na tomto teroristickém útoku.

Minulý pátek byl totiž Ahmed H. zatčen v Lyonu za krádež. Podle některých zdrojů blízkých vyšetřování prý neměl u sebe žádné doklady, ale policii měl tvrdit, že je mu 29 let a narodil se ve městě Bizerta na severu Tuniska. Jiné zdroje říkají, že se prokázal tuniským pasem. Přes pochybnosti o tom, o koho se vlastně jedná, policie v sobotu odpoledně 30. září muže propustila. Navrhla sice na něj uvalení vazby, ale příslušná prokuratura na žádost neodpověděla a policie musela Tunisana propustit. Druhý den zavraždil dvě výše zmiňované dívky u nádraží v Marseille.

Jak se ukázalo, Ahmed H. použil v posledních letech 7 různých falešných identit bez toho, aby to policie zaregistrovala. Identický byl i případ islámského teroristy, který zabíjel loni kamionem na vánočním trhu v Berlíně. Tehdy zahynula i Češka Naďa Čižmár.

Francouzské úřady a instituce si teď mezi sebou přehazují odpovědnost za propuštění teroristy. Ohánějí se u toho tím, že nebyl v registru „podezřelých osob, které by podobný čin mohli spáchat“.

Jak říkají příbuzní a známí obou dívek, fatální selhání úřadů život mladým ženám nevrátí. A nevrátí to ani klid do Francie, kde se teroristické útoky muslimských radikálů staly přes všemožná bezpečnostní opatření součástí běžného života.