Nejstarší uprchlice světa: Bibihal Uzbekiová z Afghánistánu.

Nejstarší uprchlice světa: Bibihal Uzbekiová z Afghánistánu. Zdroj: Janne Andersson/Skaraborg Läns tidning

Nejstarší uprchlici světa, které je 106 let, nedali azyl ve Švédsku. Má se vrátit do Afghánistánu

Na neobvyklý příklad v souvislosti s uprchlíky upozornila švédská média. V červnu byla v této skandinávské zemi odmítnuta žádost o azyl Bibihal Uzbekiové z Afghánistánu. Na tom by nebylo nic zvláštního, kromě toho, že je jí 106 let a prý je to současná nejstarší imigrantka na světě. Podle rozhodnutí švédských úřadů se má ale vrátit do své vlasti, nebo odjet do země, která je jí ochotna přijmout. I to má ale velký háček – paní špatně slyší a vidí a ještě hůře chodí. Odjet by tedy mohla pouze s některým z rodinných příslušníků a tím by byla rodina rozdělena.

Rodina, která má s Bibihal Uzbekiovou celkem sedm členů, se do Afghánistánu, kde je bezpečnostní situace velmi složitá, vrátit nechce. Proč byl azyl nejstarší uprchlici na světě odmítnut, nebylo oficiálně sděleno. Podle švédského imigračního úřadu ale není bezpečnostní situace v Kundúzu na severu Afghánistánu, odkud rodina pochází, tak špatná. Teď běží proti rozhodnutí odvolání.

O Bibihal Uzbekiové psala média především v roce 2015. Tehdy fotografové zachytili v táboře v Chorvatsku starou paní, která se pohybovala pouze s pomocí ostatních lidí. Její příběh pak obletěl celý svět.

 

Rodina putovala ze severního Afghánistánu, přes Írán a Turecko do Řecka, kam se přeplavila podobně jako ostatní uprchlíci na pašerácké lodi. Přes Balkán se pak dostala do Německa (tam dostala paní Uzbekiová poprvé invalidní vozík) a nakonec doputovala do Švédska. Tam bydlí v azylovém bytě ve vesnici Lundsbrunn. „Mnohokrát jsme měli na cestě za svobodou problémy, hodně jsme trpěli a několikrát jsme se zranili,“ řekl před dvěma lety syn nejstarší uprchlice Mohammadhulla britskému deníku The Guardian.

Švédsko v posledních letech zažilo velké vlny uprchlíků a společně s Německem bylo zemí, která jich vzhledem k počtu svých vlastních obyvatel přijala v Evropě nejvíce. Jenže postoj veřejnosti i některých politických stran se změnil. Existují obavy z vážného narušení a zneužívání štědrého sociálního systému, který v této skandinávské zemi tradičně funguje. Lidé se bojí, že tolik imigrantů stát neunese. Navíc v dubnu letošního roku došlo v centru Stockholmu k teroristickému útoku, který spáchal neúspěšný žadatel o azyl Rachmat Akilov z Uzbekistánu. Úřady pak ještě více přitvrdily a mnoho žádostí o azyl odmítají. Mnohé uprchlíky hodlají deportovat do jejich domovských zemí.

Švédsko bylo v této souvislosti také vyzváno některými mezinárodními organizacemi, aby pozastavilo deportace do Afghánistánu, protože tam panuje velmi špatná bezpečnostní situace. Jenže švédské imigrační úřady tvrdí, že situaci v Afghánistánu podrobně monitorují a že v jednotlivých částech této země nepanují stejné podmínky. Proto žádosti Bibihal Uzbekiové nevyhovělo. Jak případ dopadne, by se mělo vědět na podzim.