Winston B. - jeden z odsouzených za polygamii a část jeho rozsáhlé rodiny

Winston B. - jeden z odsouzených za polygamii a část jeho rozsáhlé rodiny Zdroj: Twitter

Případ rozsáhlé polygamie v Kanadě: Muže se 146 dětmi a 25 ženami doběhl zákon starý 127 let

Dva kanadští občané byli v minulých dnech obviněni z polygamie. Jeden z nich má podle všeho 25 manželek a 146 dětí. Případ je nebývalý nejen rozsahem, v jakém byla polygamie konána, ale také v tom, že bylo s definitivní platností rozhodnuto, že zákon zapovídající polygamii, který nabyl účinnosti přesně před 127 lety, je právně silnější než zaručené právo na svobodný výkon jakékoliv náboženské víry.

Právě tyto dva principy se totiž v uvedeném případě střetávaly a kanadský soud nakonec dal za pravdu zákonu, který polygamii v zemi již před 127 lety zakázal. Případ je zajímavý také tím, že není nijak nový. Během uplynulých dvou dekád stanuli proti mužům tři různí žalobci, aby posoudili protiprávnost jejich jednání. Dosud soudy vždy uznaly, že vyřčením výroku o jejich vině by bylo porušeno jejich právo na náboženskou svobodu. Až nyní soud rozhodl, že jejich polygamie je protizákonná.

Nejvyšší soud v kanadské provincii Britská Kolumbie totiž v roce 2011 vydal klíčové rozhodnutí, v němž postavil najisto vztah těchto dvou do sebe narážejících práv. Díky tomuto judikátu bylo možné muže, kteří se polygamie dopouštěli, odsoudit. Soudkyně nejvyššího soudu Sheri Ann Doneganová uvedla, že obviněný nikdy nepopíral, že polygamii praktikuje. Hájil se pouze tvrzením, že nejedná protizákonně.

Na celé věci je také zajímavé, jaké „náboženství“, resp. právo na jeho svobodný výkon, oba muži praktikovali. Oba byli a stále jsou členy Církve Ježíše Krista svatých posledních dní. Tento název není příliš rozšířený, byť je oficiální – známější je tato „církev“, která vykazuje naprosto všechny znaky náboženské sekty, pod názvem Mormoni.

Ti jsou v Kanadě, stejně jako třeba v České republice, registrováni jako oficiální církev. Svým přístupem ke členům a k výkladu Bible jsou však ryzí sektou, pouze formálně se nazývají církví. Sekta má již 60 let své sídlo právě v Britské Kolumbii, v hornaté oblasti poblíž americké hranice, kde její členové žijí v komunitní společnosti, provozují barterový obchod, pěstují si sami potraviny atd.

Oba muži, členové mormonské sekty, kdy jeden z nich má 25 a druhý „pouze“ 5 manželek, byli shledáni vinnými a budou si muset odsedět 5 let ve vězení.