Hlavní město Islandu Reykjavík.

Hlavní město Islandu Reykjavík. Zdroj: Andreas Tille

Nejbezpečnější země světa: Nejklidněji je na Islandu. Jak je na tom Česko?

Česká republika dostala skvělé vysvědčení od mezinárodního Institutu pro ekonomii a mír, který každý rok sestavuje takzvaný Globální mírový index. Ten podle 23 různých kritérií hodnotí bezpečnost jednotlivých států světa a letos se Česko umístilo na výborném 6. místě. V době určitého napětí a hrozby teroristických útoků, tak patříme mezi skutečné oázy klidu. Hodnoceno bylo celkem 163 zemí.

Už desátý rok po sobě vévodí žebříčku Island, který si tradičně udržuje mimořádný klid a pořádek, bez nějakých větších excesů a s mimořádně nízkou zločinností.

Zpráva think tanku Institutu pro ekonomii a mír, který sídlí v australském Sydney, hodnotila 163 států podle 23 různých faktorů. Byly mezi nimi například ohrožení terorismem, možné konflikty se sousedy, až právě po kriminalitu.

Zjištěno bylo, že v 93 zemích bylo bezpečněji než loni, ale v 63 státech se naopak situace zhoršila. Kvůli teroristickým útokům také v Belgii, ve Francii či v Turecku. Určitá nebezpečí hrozí podle zprávy také ve Velké Británii (celkově na 41. místě) a v USA, které jsou dokonce na 114. místě z hodnocených států. Kritická je například situace ve městě Chicago, kde už několik let marně bojují s vraždami, které jsou výsledkem války zločineckých gangů.

Zde je pořadí 12 nejbezpečnějších států světa:

1. Island

2. Nový Zéland

3. Portugalsko

4. Rakousko

5. Dánsko

6. Česká republika

7. Slovinsko

8. Kanada

9. Švýcarsko

10. Irsko

11. Japonsko

12. Austrálie

Celou statistiku najdete zde >>>