Muslimští radikálové z Bruselu.

Muslimští radikálové z Bruselu. Zdroj: Flickr

Přiznání starosty Bruselu, sídla EU: Radikální salafisté ovládli všechny mešity ve městě

„Každý ví, že všechny mešity v Bruselu, jsou v rukou salafistů,“ oznámil starosta hlavního města Belgie Yvan Mayeur. Salafismus je přitom směr islámu, který se snaží toto náboženství očistit od cizorodých, zejména západních, vlivů a ve své radikální podobě směřuje k potlačení práv a svobod nemuslimů. Hlásí se k němu i mnoho pachatelů teroristických útoků, včetně těch, které byly spáchány v posledních letech v Belgii.

Bruselský starosta Yvan Myaeur dokonce v deníku De Morgen připustil, že jeho město nemá dostatek policistů a další příslušníků bezpečnostních složek, aby dokázalo důsledně řešit problémy s radikalismem některých muslimů a tím spojeným terorismem. Přitom se jedná také o sídlo Evropské unie a Evropského parlamentu.

Starosta také vyvolal velké rozpaky u odborníků a jiných politiků, když popsal, jak by se dalo nebezpečí plynoucí z moci salafistů eliminovat: „Potřebujeme nové mešity, které se budou řídit demokratickými pravidly a které budou řízeny vládou.“ Tento návrh ale považují experti za naprosté sci-fi. Úřady by sice mohly mešity více kontrolovat, ale prosadit v nich demokratická pravidla je v podstatě nemožné.

Ne všichni salafisté se sice kloní k násilí, nebo vyvíjejí otevřenou politickou činnost, ale hlásí se k němu naprostá většina radikálních muslimů v Belgii. Přitom tento směr islámu má za cíl prosadit všude právo šaría a nastolení teokratického státu, který je zcela neslučitelný s demokracií a svobodou.

Podle starosty pronikl salafismus a džihádismus do Bruselu z Antverp a dnes je velmi rozšířený především v nechvalně známé čtvrti Molenbeek a na severu belgické metropole.

Nedávno bylo také oznámeno, že jiná vládní zpráva došla k závěru, že v Bruselu existuje nejméně 51 muslimských organizací, které mají nějaké vazby na terorismus. Některé z nich jsou přitom placeny ze státních či veřejných peněz.

Muslimové dnes tvoří více než čtvrtinu obyvatel Bruselu. V minulých letech se zde také odehrálo několik teroristických útoků. Například loni v březnu zde zaútočili islámští fanatici na letiště a metro, útoky si celkem vyžádali 35 mrtvých a 340 zraněných.