U plotu parlamentu naboural muž své auto, jeho útok nepřežili dva lidé na ulici a policista, dalších 20 lidí bylo zraněných. Zemřel i útočník.

U plotu parlamentu naboural muž své auto, jeho útok nepřežili dva lidé na ulici a policista, dalších 20 lidí bylo zraněných. Zemřel i útočník. Zdroj: Foto: Reuters, Profimedia.cz

Tobias Ellwood, poslanec, zachraňuje coby bývalý voják pobodaného policistu masáží srdce, Jeho úsilí bylo marné, policista zraněním podlehl.
Tobias Ellwood, poslanec, zachraňuje coby bývalý voják pobodaného policistu masáží srdce, Jeho úsilí bylo marné, policista zraněním podlehl.
Poslanec Tobias Ellwood se snažil zachránit život pobodanému policistovi
Zraněného policistu se snažil oživit poslanec Tobias Ellwood
Zraněného policistu se snažil oživit poslanec Tobias Ellwood
8
Fotogalerie

Teroristický útok v Londýně: Slovo islám znamená mír!

O hlubších motivech útočníka a okolnostech útoku včera v Londýně ještě není mnoho známo. Co ale víme jistě už teď, je to, že se teroristické útoky autem do davu staly módou a budou pravděpodobně pokračovat.

Jsme svědky nové vlny zabíjení, nového typu teroristických útoků. Ve středu odpoledne spáchal terorista další útok najetím autem do davu. Nice, Berlín, teď Londýn. Zdá se, že se mezi teroristy uchytil nový mem – nová móda – a že můžeme očekávat další útoky vozidlem proti davu nevěřících psů.

„Co je to za blbost? Zabíjení lidí jako móda?" napadne možná mnohé čtenáře. Já vím, že to zní divně, ale o řadě i velice zásadních lidských kroků rozhoduje móda a mohou tomu napomoci i média. Podívejme se například na sebevraždy. Suicidium je samozřejmě extrémně privátní krok, přesto najdeme v historii vlny sebevražd, kterým se říká "epidemie sebevražd". Také se jim říká inspirovaná sebevražda.

Taková epidemie se nazývá Wertherův efekt a byla poprvé zaznamenána po vydání Goetheho díla Utrpení mladého Werthera, který je v románě tak existenciálně osamělý a trpící, že sebevraždu sám na konci románu spáchá. Po něm se začaly opičit desítky synků z bohatých rodin a zvýšila se úmrtnost. Riziko syndromu je vyšší u dospívajících a adolescentů, kteří si mohou smrt romantizovat, a zcela nezpochybnitelný má na vlně Wertherova efektu podíl medializace. Už ta první epidemie, po které se celý efekt jmenuje, vznikla jako výsledek působení média, knihy.

V minulosti jsme zaznamenali také módní vlny politicky motivovaných sebevražd a také politicky motivovaných rozšířených sebevražd – sebevražedných teroristických útoků. Vlnu politických sebevražd jsme měli koncem šedesátých let a šlo o protesty sebeupálením, které zahájili buddhističtí mniši ve Vietnamu. Vlna došla až k nám – jméno Palach patří nezpochybnitelně mezi velká jména české historie. Specifická vlna sebevražedných útoků proběhla v nedávných měsících a letech v Izraeli, kde palestinští teroristé vyráželi s vědomím, že při útoku budou zastřeleni, vraždit Židy nožem.

Nyní se nám bohužel v Evropě rozjela módní vlna, memetická infekce najíždění do lidí. Je to děsivé, ale pokud si existenci té infekce připustíme, budeme mít alespoň nějakou možnost se bránit. Musíme si zvyknout na ještě větší opruz, než jsou bezpečnostní rámy: musíme si zvyknout chránit větší shromáždění lidí betonovými zátarasy, musíme omezit vjezd větších aut do zvlášť citlivých míst, musíme zavést – když už tam jedou – kontroly šoférů. Prostě se celkově musíme naučit žít jako v Izraeli, kde jsou i zastávky hromadné dopravy budovány jako kryt. Ostatně ti, před kterými se musíme chránit, jsou ti samí, před kterými se musí lidé chránit v Izraeli.

Britská policie ještě nezveřejnila identitu útočníka, ale na jedné novináři pořízené fotografii už byl vidět jeho obličej vyzdobený těžko zaměnitelným plnovousem džihádisty. A někdy kolem půl desáté večer už začali píáristé Islámského státu pouštět na sociální média oslavné tweety na adresu londýnského vraha a celý útok nazývají odplatou za britské letecké údery v Sýrii a Iráku. Vrah je, doslovně přeloženo, podle těchto zdrojů „požehnaný“.

Takže – naši islamističtí přátelé přesně na den ročního výročí jiného masakru udeřili znovu. A my si musíme zvyknout, že žijeme ve válce, a začít stavět každý druhý patník jako nárazník proti šílenému sebevražednému atentátníkovi, podobně jako to dělají už léta v Izraeli. Holt slůvko islám znamená mír...


Kamera zachytila útok i ženu, která po nájezdu fanatika spadla do Temže: