Filipínská teroristická skupina zveřejnila video, na němž je nejspíš vidět vražda  německého rukojmího.

Filipínská teroristická skupina zveřejnila video, na němž je nejspíš vidět vražda německého rukojmího. Zdroj: ČTK

Islamistická teroristická skupina na Filipínách zveřejnila popravu uneseného Němce

Filipínská teroristická skupina Abu Sayyafa dnes zveřejnila video, na němž je nejspíš vidět vražda sedmdesátiletého německého rukojmího, uvedla agentura DPA. Muže radikální islamistická organizace unesla loni v listopadu, když se plavil kolem jednoho z ostrovů na jihozápadě Filipín. Jeho devětapadesátiletá partnerka přišla o život už při únosu.

Německá vláda zatím úmrtí muže, který ve videu ze 14. února žádal o pomoc, oficiálně nepotvrdila. Bezpečnostní činitelé ale podle německých médií vycházejí z toho, že video je pravé. Poradce filipínského prezidenta Rodriga Duterteho už v neděli uvedl, že se k němu dostaly informace o údajném zabití německého rukojmího na ostrově Jolo.

Server The Straits Times dnes napsal, že na videu je spolu s Němcem vidět několik ozbrojenců. "Teď mě zabije," řekl podle serveru sedmdesátiletý muž, kterému poté jeden z ozbrojenců velkým nožem uřízl hlavu.

Skupina Abu Sayyafa požadovala za Němce výkupné v přepočtu 570.000 eur (15,4 milionu korun). Pro jeho doručení stanovila ultimátum, které vypršelo v neděli. Těsně před vypršením ultimáta zaútočila podle německých médií filipínská armáda na základny radikálů na ostrově.

Němec a jeho partnerka, kteří se plavili nedaleko filipínského pobřeží, se obětí únosu nestali poprvé. Již v roce 2008 je unesli somálští piráti. Na svobodu se dvojice dostala po sedmi týdnech. "Moje loď je můj život a nechci ho ztratit. Piráti a vlády mě nezajímají," řekl tehdy muž. Média v té době spekulovala o tom, že Německo za dvojici zaplatilo výkupné ve výši 600.000 dolarů (15,3 milionu korun).

V devadesátých letech založená skupina Abu Sayyafa podle svých prohlášení bojuje za autonomii v rámci převážně katolických Filipín. Organizace, která se v roce 2014 přihlásila k takzvanému Islámskému státu, má na svědomí řadu teroristických činů a únosů. Právě z výkupného za rukojmí financuje z podstatné části své operace.