Souzená dívka byla členkou skupiny Hizb ut-Tahrír, islamistické organizace, která otevřeně podporuje vytvoření chalífátu po celém světě - ilustrační snímek.

Souzená dívka byla členkou skupiny Hizb ut-Tahrír, islamistické organizace, která otevřeně podporuje vytvoření chalífátu po celém světě - ilustrační snímek. Zdroj: ČTK

V Dánsku soudí poprvé v historii ženu-teroristku. Je to konvertitka k islámu, které je pouhých 16 let

Více než rok se podařilo policii a justici v Dánsku udržet v tajnosti téměř všechny informace o vazbě a vyšetřování šestnáctileté dívky, která je jako vůbec první žena v historii země souzena jako teroristka. Připravovala bombové útoky na školy. Případ je podle úřadů velmi citlivý, protože dívka je nezletilá. Je to Dánka, která konvertovala k islámu.

Dívka byla zatčena loni v lednu v obci Kundby na západě Dánska. První podrobnější informace k případu se objevily až tento pátek, protože 7. dubna začne s dívkou podle protiteroristického zákona soudní proces.

„Šestnáctiletá obžalovaná osoba byla hodně daleko v přípravách na spáchání bombových útoků na dvě školy. Vyráběla výbušniny a měla plány, jak útoky uskutečnit,“ oznámila v pátek státní zástupkyně Lise-Lotte Nilasová.

Dívka plánovala teroristické útoky na prestižní soukromou židovskou školu Carolineskolen v Kodani (to je druhá nejstarší židovská škola na světě, založená v roce 1802) a na svoji vlastní Sydskolen ve Fårevejle.

Dánská média se kauze, přestože informací není mnoho, velmi zeširoka věnují, protože je to prý vůbec první případ v historii země, kdy bude souzena kvůli terorismu žena.

Dívku podle všeho zradikalizoval a v jejich patnácti letech přesvědčil k přestoupení na islám pětadvacetiletý muž, který v minulosti dvakrát bojoval v Sýrii po boku muslimských extrémistů a původně byl také zatčen. Je popisován jako „přítel“ dívky. Údajně on ji měl učit, jak vyrobit bomby. Muž byl ale propuštěn a nebyl obviněn.

Dívka poté, co konvertovala k islámu, byla velmi aktivní na Facebooku, kde přesvědčovala další mladé Dány k přijetí tohoto náboženství. Byla členkou skupiny Hizb ut-Tahrír, islamistické organizace, která otevřeně podporuje vytvoření chalífátu na celém světě a vyvolala i v Dánsku mnoho kontroverzí.

Pokud bude mladá žena uznána vinnou, hrozí ji za přípravu teroristického útoku trest čtyři roky vězení. Je poměrně mírný, protože je nezletilá.