Salma jako upírka jménem Santanico Pandemonium, žhavý sen mužů i žen  v Rodriguezově upířím snímku Od soumraku do úsvitu (1996).

Salma jako upírka jménem Santanico Pandemonium, žhavý sen mužů i žen v Rodriguezově upířím snímku Od soumraku do úsvitu (1996). Zdroj: profimedia.cz

Prošli si peklem: Desperáti Salma H. a Antonio B. v roce 1995
A tady si prošli peklem diváci: velké kamarádky Salma H. a Penélope Cruz jako Sexy Pistols (2006)
Pinaultovi: Power-couple Salma a FranÇois-Henri plus malá Valentina
Pohádkově krásná královna Salma v Garroneho Pohádce pohádek  (2015).
Salma jako upírka jménem Santanico Pandemonium, žhavý sen mužů i žen  v Rodriguezově upířím snímku Od soumraku do úsvitu (1996).
24
Fotogalerie

Femme fatale Salma Hayek: Jedna z nejschopnějších a nejkrásnějších žen Hollywoodu slaví 50

Herečka Salma Hayek není jen opakovaně volená nejvíc sexy žena Hollywoodu, hispánského světa, planety Země. Je schopnou producentkou, režisérkou, aktivistkou a manželkou mocného multimiliardáře. Druhého září oslavila padesátiny, čemuž se při pohledu na ni opravdu nechce věřit, a vy si o ní můžete přečíst v Reflexu číslo 36, který vychází právě dnes.  

Když se v pětadvaceti letech hvězda mexických telenovel přesunula do Hollywoodu, nikdo tam na ni nečekal s otevřenou náručí. Pro herecké a catingové agenty byla jen další přičmoudlou katolickou holkou z jihu s příliš silnými stehny a ještě silnějším akcentem. Později vyprávěla novináři z magazínu Vanity Fair, že jí lidé z filmových studií říkali prakticky totéž: „Byla bys mohla být největší americkou hvězdou, jenže ses narodila ve špatné zemi. Nikdy nedostaneš hlavní roli dámy, protože nemůžeme riskovat, že otevřeš pusu a diváci si okamžitě vzpomenou na své služky.“

Nakonec to dopadlo jinak: hrála bojovnou kavárnici Carolinu v Rodriguezově mistrovském Desperadovi (1995) s Antoniem Banderasem alias El Mariachim, jako svůdná upírka tančila se žlutým hadem v dalším kultovním snímku Roberta Rodrigueze, hororu Od soumraku do úsvitu (1996), a z roličky upírky jménem Santanico Pandemonium se okamžitě staly větší role – po boku tehdy ještě neznámého Russela Crowea, Matthewa Perryho z Přátel, Matta Damona i Chrise Rocka.

Předloni se zas jako velká fanynka zasloužila o loňskou adaptaci jedné z nejčtenějších a nejinspirativnějších knih světa – produkovala animovaný celovečerák Prorok podle libanonského klasika Chalíla Džibrána. Spolu s ceněným režisérem Rogerem Allersem vybrali osm nejoblíbenějších básní Džibránovy sbírky a předali je osmi nezávislým, osobitým animátorům, čímž vznikl zábavný a zároveň poučný snímeček (se skvělou hudbou). Loni ještě stihla po boku Vincenta Cassela očarovat publikum jako královna matka v opulentní temné fantasy Pohádka pohádek od slavného Itala Mattea Garroneho, letos už americké diváky okouzlila jen svým hlasem. Příležitostná zpěvačka španělských balad a lidovek zvolila sexy tón pro sexy-gastro tematiku animáku Buchty a klobásy.

O kariérních zářezech i osobním životě mexické rodačky, které vděčíme za světovou mánii po malířce Fridě Kahlo i za invazi národních mutací Ošklivky Betty do vysílacích časů televizí po celém světě, čtěte víc a ještě víc v novém Reflexu, ve vaší oblíbené rubrice Femme fatale.