Izrael

Izrael Zdroj: ČTK

Izrael vydal do USA muže, jenž do Íránu vyvážel vojenské vybavení

Izraelský nejvyšší soud rozhodl, že může být vydán do USA Izraelec obviněný z toho, že Íránu nelegálně prodával vojenské vybavení. Podle agentury AFP to v neděli oznámilo izraelské ministerstvo spravedlnosti. Pětašedesátiletý Eli Cohen má být vydán americkým úřadům, které jej budou soudit, uvedlo ministerstvo.

Podle americké žádosti o Cohenovo vydání on a jeho tři společníci v USA vyváželi části protiletadlových střel Hawk, náhradní díly ke stíhačkám a obrněným vozům a používali k tomu falešné celní deklarace.

Cohen byl podle AFP obviněn, že v letech 2012 a 2013 "dvakrát vyvezl z Izraele do Íránu ... náhradní díly pro stíhačky". Spojené státy požádaly o Cohenovu extradici v roce 2014. Jeruzalémský soud jí vyhověl, ale Cohen se proti rozhodnutí odvolal k nejvyššímu soudu.

 

Od íránské islámské revoluce v roce 1979, která vynesla k moci islamistické vůdce, Írán Izrael neuznává a podporuje militantní protiizraelské skupiny, jako jsou palestinský Hamas nebo libanonský Hizballáh. Izrael na druhé straně považuje Írán za největší hrozbu svých národních zájmů. Íránští vůdci v minulosti opakovaně vyzvali k likvidaci židovského státu.